Sport

Partvonal: a megyei utánpótlásfoci Sahin-Tóth Dezső szemével

Partvonal: a megyei utánpótlásfoci Sahin-Tóth Dezső szemével

2011. április 14., csütörtök
Partvonal: a megyei utánpótlásfoci Sahin-Tóth Dezső szemével

A heti téma: Miért is jött létre a SZEOL SC Kft.?

Téli pihenőjét követően újra jelentkezik Partvonal rovatunk, melyben a továbbiakban hétről hétre a Csongrád megyei, illetve a szegedi utánpótlás-labdarúgás aktuális kérdéseiről beszélgetünk Sahin-Tóth Dezsővel, a SZEOL SC Kft. szakmai ügyvezetőjével.

Folytatódnak tehát a népszerű Partvonal-elemzések, illetve a következő héttől újabb csemegét is kínálunk a sportág barátainak.

Sahin-Tóth Dezsőhöz

csatlakozik majd

Nógrádi Tibor

, az MLSZ területi igazgatója, aki a Góllesen című sorozatban árul el kulisszatitkokat a Csongrád megyei labdarúgásáról, s hozza közelebb a csapatokat, a vezetőket, az edzőket és a játékosokat az olvasókhoz.

Az utánpótlásrendszernél kezdődik a közös építkezés

Bevezető cikkünk apropóját az a

keddi futballfórum

adja, melynek keretében zászlót bontott a Tisza Volán SC, illetve a SZVSE–RTE együttműködéséből létrejött új, több mint 500 gyereket átfogó utánpótlás-nevelő egység, a SZEOL SC Kft. Ennek gazdasági-technikai ügyvezetője

Halkó Pál

, szakmai ügyvezetője állandó szakértőnk, Sahin-Tóth Dezső lett. Miért volt szükség az erők egyesítésére, milyen előnyökkel jár az összefogás, s hol vannak a szegedi labdarúgás további szereplői? – tolmácsoljuk a felmerülő kérdéseket a szakembernek. „Szeretném leszögezni: nem valaki ellen vagy akárkit is kizárva hoztuk létre a SZEOL SC Kft.-t, éppen ellenkező szempontok vezéreltek bennünket a tavaly tavasz óta tartó előkészítő munkában. Azt tapasztaltuk, hogy minden nagyvárosban egységes irányokat követnek a labdarúgásban. Eljött az idő, hogy Szegeden is végre összefogjunk! Első lépésben a két, legtöbb gyerekkel foglalkozó bázis döntött arról, hogy csak és kizárólag az utánpótlás területén együtt dolgozik, gondolkodik a továbbiakban a közös jövő érdekében. Hangsúlyozom: az egész folyamatot a szereplők között évek óta zajló egyeztetések előzték meg, melyek a szegedi labdarúgás előremozdítását célozták. Első menetben a minőségi utánpótlás rendszerét kívánjuk felépíteni. Természetesen várjuk a többi érintett egyesület, szervezet, intézmény csatlakozását is, szeretnénk, ha ők is velünk tartanának ezen az úton. Úgy alakítottuk meg a kft.-t, hogy a tulajdonrészek oszthatóak, tehát más is csatlakozhat. Céljainkat konzorciumi szerződésben rögzítettük: a szegedi és Szeged környéki fiatalok, a szegedi és Szeged környéki klubok érdekében akarunk tevékenykedni, s azt szeretnénk, hogy a legmagasabb szinten szereplő szegedi felnőttcsapat mögött is a mi utánpótlásunk versenyezzen” – mutatja be a hátteret Sahin-Tóth Dezső.

Csak akkor segít az MLSZ, ha egyfelé haladnak a helyi szereplők

„Építkezz, ne rombolj!” – idézi fel a szakmai ügyvezető azokat a gondolatokat, melyeket a spanyol szövetség részéről a közelmúlt egyik ikonja, Hierro tolmácsolt a Magyar Labdarúgás Fórumán. „Meg kell fogadnunk a Real Madrid korábbi sztárjának tanácsait, azért van szükség az összefogásra, mert külön-külön nem sikerülhet, csakis együtt! A magyar labdarúgás és a Csongrád megyei, szegedi futball is most kapott esélyt arra, hogy elinduljon a felfelé vezető úton. A SZEOL SC Kft. programja szakmailag egybecseng az MLSZ utánpótlás-szakmai koncepciójával. Az MLSZ vezetői többször is úgy nyilatkoztak már, kívánják a szegedi labdarúgás felemelkedését, de csak akkor tudnak rajtunk segíteni, ha egyfelé haladunk. Kívánatos lenne éppen ezért, hogy a helyi futball valamennyi szereplője valamilyen módon részt vállaljon a munkából. Építkezzünk közösen, csak így haladhatunk előre!” – üzeni a többieknek. Hozzáteszi: nemcsak szegedi, hanem megyei szinten is égetően szükséges az összefogás, s úgy tűnik, erre van is hajlandóság. Az utolsó órában vagyunk, hiszen most, hogy az MLSZ kiemelt nagyságrendű támogatásban részesített öt akadémiát és számos utánpótlásbázist, megyénk sajnos kimaradt a pénzosztásból. „Sikeres egyeztetéseket folytatunk a vásárhelyi és a makói vezetéssel, ők is érzik, egymásra vagyunk utalva. Tennünk kell azért, hogy nőjön az ázsiónk, ezért minden megyei szereplővel felvesszük majd a kapcsolatot. Mielőtt bárki is azzal vádolna bennünket, hogy mi akarjuk feltalálni a spanyolviaszt, hadd emeljem ki: az MLSZ-nek végre világos szakmai programja van az utánpótlás-nevelés terén, nekünk ehhez kell igazodnunk, ehhez kell kapcsolódnunk, hosszú távon ez hozhat sikereket” – vallja Sahin-Tóth Dezső.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.