Sport

Mezei Richárd: Tehetséges magyar játékosokra van szükség

Mezei Richárd: Tehetséges magyar játékosokra van szükség

2011. április 8., péntek
Mezei Richárd: Tehetséges magyar játékosokra van szükség

A közelmúltban Mezei Richárdot, a Pick egykori válogatott beállósát nevezték ki a csapatot üzemeltető Pick Kézilabda Zrt. élére, aki péntek délelőtt sajtótájékoztatón ismertette a csapat közép- és hosszútávú terveit. Ezt követően egy rövid interjú keretében válaszolt a csapat jövőjével, a nemzetközi szereplés esetleges bővülésével és a szombati, Fradi elleni rangadóval kapcsolatos kérdéseinkre.

– Milyen mértékben kapnak szerepet az utánpótlás-játékosok, illetve a hazai piacról vagy külföldről szerződtetett kézilabdázók a jövőben?

– Ez egy hosszabb, középtávú folyamat eredménye kell legyen, hiszen egyik napról a másikra nem tudunk mindent felépíteni. A csapat 70%-ának jelenleg is élő szerződése van, így nagyon nagy mozgásterünk nincs e tekintetben. Több, már most a szárnyaikat bontogató utánpótláskorú játékosunk a felnőtt csapattal készül, őket mindenképp szeretnénk beintegrálni az együttesbe. Vannak azonban olyan tehetségeink is, akiket kölcsönadva, más csapatokban játszatva juttattunk játéklehetőséghez. Régen pont az volt a baj, hogy nagyon sok saját nevelésű fiatal játékos felkerült a nagycsapatba, aztán alig-alig kaptak játéklehetőséget, s ez visszavetette a fejlődésüket.

– Mennyire látható a jövő évi csapat képe?

– Mindig igyekszünk minden posztra, megfelelő, tehetséges magyar játékost keresni. Természetesen ha adott esetben nem sikerül valamelyik posztra olyan játékost találni, aki megüti az elvárt szintet, akkor szóba kerülhet külföldi kézilabdázók szerződtetése. De elsődlegesen, amennyiben lehetőségünk van rá, és a poszt engedi, akkor magyar játékost szerződtetünk.

– Korábban már felmerült közép-európai országok férfi kézilabda klubcsapatainak részvételével egy Regionális Liga terve, mely kapcsán itthonról a Veszprém és a Pick Szeged is jelezte érdeklődését. Amennyiben ez megvalósul, a Pick Szeged jövőbeni terveibe hogyan illeszkedik?

– A korábbi dugába dőlt kísérletekkel szemben ez most komolyabb kezdeményezésnek tűnik. Ahhoz azonban, hogy erre egyértelműen igent mondjunk a jövőben, az egészet elejétől a végéig át kell látnunk. Ez nehéz feladat, mivel például egy ilyen ligában való szerepléshez az egész bajnokság szerkezetét át kellene alakítani, illetve különböző egyéb tényezők is közbeszólhatnak, melyek jelenleg nem biztos, hogy megoldhatók.

– Szombaton a Fradi lesz a Pick vendége bajnoki találkozón. Milyen emlékeket őriz a Pick-Fradi találkozókról?

– Van kötődésem a Ferencvároshoz, hiszen ifistaként még ott kéziztem, s csak utána kerültem Szegedre, és az azóta elmúlt húsz évben a szívem a városé lett. Sok ismerősöm, barátom van a zöld-fehéreknél, például

Bendó Csaba

vagy

Vladan Matics

, úgyhogy ez egy érdekes rangadó lesz. Természetesen attól függetlenül amennyire szeretjük az ellenfelet, tisztelni nem fogjuk, s bízom benne, hogy nagyobb gólkülönbséggel veszünk revansot az egygólos vereségért, amit tőlük elszenvedtünk a kupában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.