Sport

Szombaton válogatott rögbimeccsek Szegeden + VIDEÓ

Szombaton válogatott rögbimeccsek Szegeden + VIDEÓ

2011. március 2., szerda
Szombaton válogatott rögbimeccsek Szegeden + VIDEÓ

Míg az európai rögbi-nagyhatalmak között már javában folyik a küzdelem - az előző hétvégén már a harmadik fordulót játszották a Hat Nemzet-tornán a legjobbak, Anglia, Franciaország, Wales, Írország, Skócia, Olaszország rögbiválogatottjai - addig nálunk az idei első válogatott felkészülési mérkőzésekre kerülhet sor az elkövetkező hétvégén Szegeden.

A magyar U18-as rögbi válogatott az április 14-27. között Dél-Franciaországban megrendezendő korosztályos Európa-bajnokságra készül és túl van a keretszűkítésen és megkezdte a formába hozás időszakát. Ennek első állomása a szerb hasonló korú és hasonló képességű válogatottal megvívandó mérkőzés. A két csapat az előzetes sorsolás alapján nem találkozik az Eb-n, így mindketten nyílt sisakkal küzdhetnek. A magyar válogatottban négy szegedi játékos kapott helyet a Fit World Gorillák rögbiegyütteséből:

Báló Krisztián, Kovács Henrik, Márki Roland

és

Petrov Tamás

. A mérkőzés fontos kérdése, hogy

Tóth Sándor

szövetségi kapitány melyik kezdő csapattal tud a legdinamikusabban játszani és a legtöbb taktikai elemet megvalósítani, hiszen már nem túl sok idő van az utazás előtti változtatásra. A nyáreleji Eb-selejtezőre készülő, újjászervezett felnőtt keretet az idei évtől új stáb irányítja, így a játékosok között is sok az új arc. A magyar válogatott élén januárban változás történt: az új szövetségi menedzser

Mézes Csaba

új, a korábbinál jóval fiatalabb válogatottat hívott össze. A válogatottat három külföldi edző irányítja, az ukrán

Vjacseszlav Kozmenko

, a román

Gica Vacaru

és az Esztergomi Vitézek veteránja, a 2004-ben és 2007-ben az év rögbijátékosának választott szintén román nemzetiségű

Suiogan Károly

személyében. A felnőtt keretben három szegedi játékos kapott helyet:

Bárdos András, Prágai András és Szilágyi Csaba

. Az ellenfél a román profi rögbi meghatározó csapata a Temesvár RFC lesz, mely 2011-re 12 új játékost igazolt, köztük 7 válogatottat, akik feltehetően tagjai lesznek az októberi, Új-Zélandon megrendezendő IRB 2011 Világbajnokságra kvalifikált román válogatottnak. Ilyen magasan jegyzett klubcsapat talán még soha nem lépett pályára Magyarországon. A mérkőzés célja magyar részről a tisztes helytállás és annak a felmérése, hogy hol tart a válogatott az idei nemzetközi mérkőzésekre való felkészülésben, hogy mik a teendők még az Eb-selejtezőkre készülő csapat kialakítása során. A felnőttek első tétmérkőzése a június 4-i, Norvégia elleni Eb-selejtező lesz. Mint

Debreczeni Dénes

, a Magyar Rugby Szövetség elnökségi tagja a Telin TV Sportkoktéljában elmondta, azért esett Szegedre a választás, mert itt biztosítható ebben az időszakban megfelelő minőségű pálya a rendezvényhez. Debreczeni Dénes véleménye szerint az utánpótlás válogatott szűkített keretének a négy szegediből három valószínűsíthetően tagja lesz, míg a felnőttek közül három szegediből kettővel számol a szakvezető.

A program

2011. március 5. 13 óra: Magyarország U18 válogatott - Szerbia U18 (utánpótlás-válogatott felkészülési rögbimérkőzés) 2011. március 5. 15 óra: Magyarország - Temesvár RC (román) (felnőtt felkészülési rögbimérkőzés) Helyszín: Szeged, Etelka sori sportpálya (Felső Tisza parti stadion) A szervezők minden szurkolót, sport iránt érdeklődőt és rögbibarátot sok szeretettel várnak. A mérkőzések megtekintése díjtalan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.