Sport

Labdarúgás: Blatter 2015-ig maradna, Platinit újraválasztották

Labdarúgás: Blatter 2015-ig maradna, Platinit újraválasztották

2011. március 22., kedd
Labdarúgás: Blatter 2015-ig maradna, Platinit újraválasztották

Utolsó elnöki periódusára készül Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, aki az európai sportági szervezet (UEFA) hétfői kongresszusán bejelentette, 2015-ben már nem indulna újra a posztért. Michel Platinit kedden további négy évre, közfelkiáltással választották újra az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének a szervezet Párizsban zajló kongresszusán.

Blatter-mesternégyes?

"Mindannyian tudják, hogy újabb négy évet szeretnék eltölteni a FIFA élén, de ez az utolsó elnökválasztás, amelyen elindulok" - fogalmazott a 75 éves svájci sportvezető az UEFA párizsi ülésén.

Blatter

1975-től 1981-ig volt a FIFA technikai igazgatója, majd 1998-ig főtitkárként dolgozott, azóta háromszor választották meg elnöknek. Legutóbb, 2007-ben egyedüli jelöltként nyerte el a posztot. Az idén június 1-jén Zürichben sorra kerülő voksoláson azonban kihívója is lesz, mégpedig

Mohamed Bin Hammam

, az ázsiai konföderáció (AFC) elnökének személyében, aki jelenleg szintén az UEFA párizsi kongresszusán vendégeskedik. "Már a hosszabbításban vagyunk - mondta Blatter utalva a választásig hátralévő rövid időre. - Meglátjuk, hogy mi történik ebben a periódusban." Az elnök szerint az elkövetkezendő években a nemzetközi labdarúgásban a legnagyobb feladat a klubok egységességének megőrzése, valamint az illegális fogadások és a dopping elleni küzdelem lesz. "Ne feledjék, a futball alapvetően egy játék, amelyben a felek mindig megpróbálnak csalni egy kicsit - fogalmazott. - Közös feladatunk, hogy folytassuk mindazt, amit már elkezdtünk és biztosítsunk egy jobb jövőt a fiatalok számára." A 208 szavazásra jogosult FIFA-tagállam több mint negyedét az európaiak teszik ki, ezért a két elnökjelölt döntően befolyásolhatja a júniusi voksolás végeredményét. A győzelemhez valamelyik jelöltnek kétharmados többségre van szüksége, de ha a szavazás az első körben nem dől el, akkor a második fordulóban a voksok 50 százaléka plusz egy szavazat kell majd a sikerhez.

Platini - négy év hosszabbítás

Az 55 éves francia sportvezető az egyetlen jelölt volt a posztra. A játékosként háromszoros aranylabdás, 1984-ben Európa-bajnok

Platini

második elnöki ciklusának legfontosabb teendőjeként a klubok gazdasági helyzetének szabályozását jelölte meg. Azt szeretné elérni, hogy az egyesületek hagyjanak fel az ésszerűtlen költekezéssel, s ne halmozzanak fel óriási adósságokat. Az új szabályozás célja, hogy esélyegyenlőséget teremtsen a topcsapatok és a többi klub között. "Játékosként sok felemelő élményben volt részem, de életem egyik legszebb pillanata az volt, amikor önök négy évvel ezelőtt megválasztottak" - nyilatkozta Platini, akit újraválasztása után vastapssal köszöntöttek a kongresszus résztvevői. Platini 2007-ben a svéd Lennart Johanssont váltotta a szervezet elnöki székében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.