Sport

Új sportágként mutatkozott be a bicajpóló Szegeden

Új sportágként mutatkozott be a bicajpóló Szegeden

2011. február 19., szombat
Új sportágként mutatkozott be a bicajpóló Szegeden

Új sportág mutatkozott be Szegeden: a lovaspóló „egyszerűsített” változataként még a XIX. század végén éltre hívott bicajpóló kipróbálói játszottak barátságos mérkőzést a Tisza-parti városban.

A bicajpólót még az 1890-es években találták ki az úri sportnak számító lovaspóló egyszerűbb néprétegek számára is elérhető változataként, ám akkor még füves pályán játszották – mondta

Szakál Péter

, a mérkőzés szervezője az MTI-nek. Az 1908-as londoni olimpián még bemutató mérkőzéseket is rendeztek, ám nem lett olimpiai sportág belőle és lassan feledésbe merült. Az 1990-es években az Egyesült Államokban azonban újra felfedezték, és játszani kezdték, a szabályok azonban annyiban módosultak, hogy a pálya kemény borítású lett. A mai bicajpóló meccsek helyszíne főként betonozott kézilabda-, foci-, vagy nyáron használaton kívüli jégkorongpálya, de rendeznek mérkőzéseket üres parkolóházakban is – magyarázta a szervező. A szabályok elég egyszerűek: a kerékpáron ülő játékosok egy leginkább hosszú nyelű húsklopfolóra hasonlító ütővel kergetik a floorballban is használatos labdát, amely mérete megegyezik a teniszben használatossal ám jóval keményebb, és nem pattog. A cél - ahogy a labdajátékok többségénél - a gólszerzés, ám a találat csak akkor érvényes, ha az ütő kisebbik végével találták el a „csomagot”. A két, három-három tagból álló csapatnak a győzelemhez ötször kell betalálnia a kerékpár szélességű kapuba. Fontos, hogy a játékosok nem tehetik le a lábukat, ha mégis, „kongatni” kell a pálya szélén, a palánkon, vagyis néhány másodpercre kiesnek a mérkőzésből. Az ütközéseket nem tiltják a szabályok, de csak azonos az azonossal – test a testtel, ütő az ütővel, bicikli a biciklivel – találkozhat. A sportág eszközigénye nem túl nagy, lényegében bármilyen kerékpárral játszható, csak az a fontos legyen rajta fék, és védőfelszerelésre sincs feltétlenül szükség. Az egyetlen nehézséget a különös formájú ütő jelentheti. Gazdagabb országokban bizonyára árulnak pólóütőket a boltban – mondta Szakál Péter, aki elárulta, hogy a szegedi mérkőzés kellékeit kiselejtezett hokiütőkből és vízvezetékcsövekből állították össze, de az ütőfej már Magyarországon is beszerezhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.