Sport

Rögbi: SZTE-siker az új olimpiai sportágban

Rögbi: SZTE-siker az új olimpiai sportágban

2010. október 6., szerda
Rögbi: SZTE-siker az új olimpiai sportágban

A "7s Rugby", azaz a rögbi hét fős változata 2009-ben került be az olimpiai sportok családjába. Nem véletlen, hiszen ez a sportág egyre népszerűbb szerte a világon, így a hazai egyetemisták között is, akik a hazai egyetemi bajnokság keretében mérkőznek évek óta.

Szélpál Tamás

beszámolója, aki az SZTE EHÖK tagja, egyben a Fit World Gorillák Rögbi Klub játékosa is, és az Egyetemi válogatott tagja: "Idén is, mint minden évben sor kerül az egyetemek között zajló 7-es rögbi bajnoki sorozatra. Mióta az olimpiai bizottság beválasztotta a 7-es rögbit az olimpiai sportágak közé nálunk is egyre népszerűbbé vált a rögbi ezen fajtája. A bajnokságba 6 felsőoktatási intézmény delegálja sportolóit. Jelenleg a budapesti, óbudai, dunaújvárosi, pécsi, gödöllői és szegedi egyetem képviselteti magát. A bajnokság 6 fordulós alapszakaszból és 1 döntőből áll. Mint több más sportágban - itt is az adott fordulóban elért helyezés alapján lehet szerezni pontokat. Az alapszakaszban szerzett pontok a végén összeadódnak, de ami sorsdöntő szokott lenni az a döntő, mivel itt a helyezésekért járó pontok már duplázódnak, így még a folyamatosan jól szereplő csapatok sem lehetnek biztosak győzelmükben az utolsó fordulóig. Az egyetemi rögbi bajnokság idei első fordulójára szeptember 29-én került sor, ennek házigazdája a Pécsi Tudomány Egyetem volt. Egy kivételével a tornán minden bajnokságban résztvevő egyetem képviseltette magát. Minden csapat 4 mérkőzést játszott, ami meccsenként (7-7) 14 percet jelentett. A fordulón minden csapat a maximumot hozta ki magából és a végén örömmel összegezték a rendezők, hogy a résztvevők hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt hónapokban. E téren a legkiemelkedőbbnek a gödöllői csapat bizonyult.

A szegediek eredményei a következőképpen alakultak:

PTE (Pécs)-SZTE EHÖK SE 0-31 DUF (Dunaújváros)-SZTE EHÖK SE 0-35 ÁVF (Budapest)-SZTE EHÖK SE 0-17 SZIE (Gödöllő) -SZTE EHÖK SE 14-24 A sorozat első fordulóját végül a Szegedi Tudomány Egyetem csapata fölényes győzelmeivel megnyerte, a szegedi egyetem fiai a tornát 107 vitt és 14 kapott pontaránnyal zárták, melyre méltán lehetnek büszkék A második helyen a pécsi egyetem végzett, őket szorosan követte a gödöllői csapat, majd a budapesti és a sor végét a dunaújvárosi egyetem zárta. Reméljük a következő tornán is hasonló sikerekkel fog szerepelni az egyetemi egylet, amelyet az Óbudai Egyetem október 11-én rendez Pilisszentkereszten." Az egyetemi 7s Rugby bajnokság első fordulóján részt vett SZTE EHÖK SE rögbi csapat tagjai:

Ábrahám Gábor, Döme Zsolt, Fábián Gábor, Gottesman Dávid, Juhász Levente, Juhász Máté, Makra Péter, Martin Dénes, Márton Zoltán, Rafai Ramón, Szabó Tamás, Szántói Gábor,

Szélpál Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.