Sport

Máté Zsolt: A taekwondo tudomány

Máté Zsolt: A taekwondo tudomány

2010. július 30., péntek
Máté Zsolt: A taekwondo tudomány

Hazaérkezett Koreából a vásárhelyi Máté Zsolt második danos mester, aki a WTF (Világ Taekwondo Szövetség) és a Kyung Hee Egyetem közös szervezésében egy hónapos versenyzői továbbképzésen vehetett részt. A kurzuson a világ országaiból mindössze 20 fő volt jelen, és ebből hazánkat Máté Zsolt képviselte.

Az országos szövetség választása

Máté Zsoltra

az eddigi eredményei alapján esett, de mivel ő a magyar válogatott bemutatócsapatának egyik edzője és oszlopos tagja is, ezt is figyelembe vették a szakemberek. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy

Deutsch Tamás

európai parlamenti képviselő, aki lelkesen támogatja a vásárhelyi Máté Taekwondo Sportegyesületet, sikeresen lobbizott Zsolt koreai utazása mellett. –

A napi beszámolóidból olvashattuk, hogy nagyon kemény volt az elmúlt egy hónap. A fizikai képzésen túl mi az a plussz, amit adott ez az időszak?

– Az, ahogyan tanítják a taekwondot ott, az őshazában. Ahogyan edzenek a koreaiak. A gyorsaságuk például. A képzés hat fő részből állt: töréstechnika, önvédelem, formaiküzdelmek, formagyakorlatok, küzdelmek, zenés formagyakorlatok. Ezekből kellett a végén vizsgázni. Emellett természetesen elméleti képzés is volt, amiből a végén szintén számonkértek bennünket. Nagyon keményen edzettünk, azt lehet mondani, hogy száz százalékra edzettek bennünket az egy hónap alatt.

– Mennyivel tudnak többet Koreában a taekwondoról?

– Ezt talán egy gyakorlati példával tudnám érzékeltetni: amíg mi egyet rúgtunk, addig a koreaiak ötöt. Hihetetlen a gyorsaságuk. Ők jobbak fejben is és fizikailag is ebben a sportban. Minden hétköznap kőkeményen edzenek, minden napjuk erről szól. Ez az életük. A hétvégén kipihenik magukat, azután minden kezdődik elölről. Óriási a különbség a világ és a koreaiak tudása között ebben a sportban.

– Kik tanítottak benneteket?

– Olyan mesterek, akik olimpiai és többszörös világbajnokok voltak, a taekwondo professzorai. Szerintem a taekwondo egy tudomány, ez a sport megunhatatlan.

– Tudod-e majd itthon hasznosítani a tanultakat?

– Amiket most ott tanultam, soha nem fogom elfelejteni. Csak a feltételek hiányoznak itthon. Nincs hely, ahol ezt úgy lehetne oktatni, mint Koreában. Adott dolgokat persze be lehet itthon is majd építeni, de mindent nem.

– Hat kilót fogytál Koreában.

– Igen. Úgy érzem most nagyon egyben vagyok. Talán még sosem voltam ilyen jó fizikai állapotban. Máté Zsolt sikeres vizsgákat tett Koreában. Sőt a diplomaosztásnál a professzor kiemelte: a világ összes országából érkezett húsz ember kiváló munkát végzett az egy hónap alatt, de közülük is kiemelkedett Zsolt tudása, hozzáállása.

Máté Zsolt részletes koreai beszámolója itt olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.