Sport

I. Szegedi Nagy Sportágválasztó: benépesült a Kisstadion + PANORÁMA, FOTÓK

I. Szegedi Nagy Sportágválasztó: benépesült a Kisstadion + PANORÁMA, FOTÓK

2010. május 7., péntek
I. Szegedi Nagy Sportágválasztó: benépesült a Kisstadion + PANORÁMA, FOTÓK
Már pénteken délelőtt több mint ezer gyerek látogatott ki az I. Szegedi Nagy Sportágválasztóra a Kisstadionba, a nap folyamán pedig csaknem 2500-an látogattak ki. A diákok 49 sportágat próbálhattak ki 61 klub bemutató standján. A rendezvény szombaton is folytatódik. Az eseményt többek között a Csongrád megyei önkormányzat is támogatta. Az I. Szegedi Nagy Sportágválasztó előestéjén, csütörtökön éjszaka özönvízszerű eső öntötte el a Kisstadiont. A szervezők azt sem tudták, merre rohanjanak, abban bíztak, hogy az égi áldás mihamarabb eláll, és folytathatják a munkát. „Víz borította pályákat, egyszerűen kilátástalan volt a helyzet. De a sport megtanított mindannyiunkat, hogy feladni sohasem szabad. Ennek szellemében dolgoztunk, és mint mindig, most is megérte, hiszen kék az ég, rengeteg a gyerek, lelkesek a klub képviselői, szóval minden rendben” – mondta Csabai Edvin, a rendezvény főkoordinátora. A délelőtt tíz órától tartó rendezvényre délig 19 szegedi iskolából ezren látogattak ki és járták a Kisstadion pályáin felállított sportágbemutató standokat.

49 sportág napja

„Hatvanegy klubnál összesen 49 sportágat próbálhatnak ki a gyerekek, akik ma délelőtt előzetes jelentkezés alapján jöttek ki, délután és szombaton egész nap bárki részt vehet a rendezvényen” – tudtuk meg Pálhegyi Anna szervezőtől. A lelkes diákok és a kísérő tanárok sorra látogatták a pályákat, a sátrakat és minden sportágat kipróbálhattak. „Nagyon örülök, hogy ennyi gyerek érdeklődik a sport iránt, de hozzáteszem, hogy még mindig nem elegen. Szeretném, ha minél többen mozognának szabadidejükben, ezért is hoztuk ki a gyerekeket” – említette Héger Judit, a szegedi Zrinyi Ilona Általános Iskola testnevelő tanára, aki a Szegedi Városi Teniszklub ügyvezetője is. Hozzátette: minden alkalmat meg kell ragadni a kluboknak, hogy sportágukat népszerűsítsék és ez a rendezvény erre nagyszerű alkalom. Az Alföld Golf Klub pályafenntartója, Jakus Béla is úgy gondolta, hogy a szegediekkel meg kell ismertetni ezt a csodálatos, jó levegőn űzhető sportágat. „Azt gondolom, hogy szerencsések a szegediek, hogy nyolc kilométerre a belvárostól van egy ilyen létesítmény. Azt szeretnénk, ha gyerekek kedvet kapnának a golfhoz, ami egyáltalán nem drágább sportág, mint a többi. A mai világban nem elhanyagolható a golf nevelő hatása, hiszen a pályán az angol etikettből átvett viselkedési formákat be kell tartani” – említette Jakus Béla. Mint mondta: annak érdekében, hogy minél több gyerek megismerje a golfot, ingyen játékot és képzést biztosítanak a tanároknak. A kurzust nem akárki, hanem a szegediek világbajnoka Jakus Dávid vezeti.

Sportolókkal is fényképezkedhettek a gyerekek

A klubok képviselői azt fejtegették, hogy egyre kevesebb gyerek sportol, a diákok nehezen vehetők rá a mozgásra, sajnálatos módon egyre több a túlsúlyos tanuló. A számítógépezés, a kényelmes életmód sokakat elfordított a sporttól. A klubvezetők abban bíznak, hogy szombaton, a gyerekeken kívül nagyon sok szülővel találkozhatnak. „Ha csak a kilátogató gyerekek húsz százaléka a rendezvény hatására el kezdene mozogni, akkor már megérte a szervezők fáradozása” – jelentette ki a 245-szörös válogatott kézilabdás, Kökény Beatrix. – Szívesen jövök az ilyen rendezvényekre, mert szeretem a fiatalokat, és hiába hagytam abba kézilabdát kilenc éve, a sporttól soha nem tudnék elszakadni. Szombaton sajnos nem tudok itt lenni, mert az elsős kisfiam szivacskézilabda-meccsén szurkolok. De arra biztatom a szülőket, hogy jöjjenek ki a Kisstadionba, és legalább néhány órát mozogjanak.” Már péntek délelőtt több neves sportoló részt vett az I. Szegedi Nagy Sportágválasztón. A gyerekek beszélgethettek, fényképezkedhettek a kajakos Janics Natasával, a kenus Wichmann Tamással,Vajda Attilával, Pulai Imrével és a cselgáncsos Kovács Antallal. A szervezők délutáni tájékoztatása szerint az I. Szegedi Nagy Sportágválasztó első napját hatalmas sikerként lehet elkönyvelni. Mindez számokban: 49 sportág, 61 klub és 2469 résztvevő.
Nagy Sportágválasztó - Capoeira bemutató, Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.