Sport

Évzárót tartott a KÉSZ Labdarúgó Akadémia

Évzárót tartott a KÉSZ Labdarúgó Akadémia

2009. december 14., hétfő
Évzárót tartott a KÉSZ Labdarúgó Akadémia
Több százan gyerekzsivaj és labdapattogások közepette búcsúztatták az évet a Ságvári Endre Általános Iskola tornatermében. A KÉSZ Labdarúgó Akadémia ugyanis a hétvégén tartotta focis évzáró gáláját, ahol óvodások, kisiskolások, gimnazisták, szülők és edzők együtt ünnepelték szeretett sportágukat. Az akadémia története 2007-ben kezdődött, amikor a KÉSZ építőipari cég elhatározta, hogy támogatni fogja a labdarúgás-utánpótlást, s kollégium nélküli akadémiai rendszert épít ki Szegeden, óvodai, iskolai testnevelésórák keretében futballképzést tart, megfelelő jelentkezés esetén labdarúgóosztályokat indít. 2008 őszén aztán a Makkosházi Általános Iskolában, az Eötvös- és a Deák-gimnáziumban megalakultak ezek az osztályok, s több óvoda és iskola is csatlakozott még az akadémiához. A gimnáziumokban focizó fiatalok a Tisza Volán SC igazolt játékosai, a kicsik még nem tartoznak egyesülethez – tudtuk meg. „Jelenleg 456 gyerek tartozik az akadémiához, 16 óvodában, 9 általános és 2 középiskolában foglalkozunk a diákokkal. A testnevelésóra keretein belül 4-5 alkalommal tartunk testnevelő tanár irányításával futballképzést” – mondta el portálunknak Dlusztus Imre, az akadémiai alapítvány titkára az évzáró focigálán, majd hozzátette, hogy hálózati elven építették fel az akadémiai képzést, hiszen egy olyan diákvárosban, mint Szeged, ahol sok gyermek él, nem érdemes kollégiumot építeni. Céljuk – mint elárulta –, hogy az óvodákba, iskolákba bevigyék a focit, egyrészről egészségügyi-preventív okokból, másrészről pedig azért, mert így nincs kiszolgáltatva a gyermek sportolási lehetősége a szülői mobilitásnak. Mielőtt a parketten az óvodások kergethették a labdát, a város részéről Szentgyörgyi Pál szocialista alpolgármester és Hüvös László, a sportbizottság fideszes tagja mondott beszédet. Az alpolgármester szerint a városnak mindig is fontos volt az utánpótlás-nevelés, és nagy örömmel látták e sportpalettán az új szín megjelenését. Hüvös a sportolás nyújtotta előnyöket emelte ki, ami elmondása szerit megéri az áldozatot, hiszen olyan tulajdonságokat sajátíthat el a gyermek – kitartás, csapatszellem, győzni akarás –, amelyeket később, a felnőttéletben is kamatoztathat.

Füves pályákat építeni

Mikor az akadémia jövőjéről kérdeztük Dlusztus Imrét, az alapítvány titkára azt mondta, hogy két futballpályát szeretnének jövőre építeni, a Tabán-iskolaihoz hasonlót, ez pályánként közel kétmillió forintba kerül. A kézilabdaméretű grundokon felújítják a gyepet, kapukat helyeznek el, és labdafogó hálókat szerelnek fel. „Nem vagyok híve a manapság egyre divatosabb műfűnek” – folytatta. „Csak kiegészítő eszközként, a téli hónapokban és nagy sárban kellene ilyeneket használni, amúgy pedig a jól karbantartott füves pályákon kellene képezni a fiatalokat. Dorozsmára – ahol közel 100 gyerekünk vesz részt fociképzésben – a csarnok és az iskolaudvar közé tervezünk egy füves létesítményt, illetve a Deák Ferenc Gimnázium udvarán építhetnénk füves és műfüves pályát is” – így Dlusztus Imre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.