Sport

Vasárnaptól vb-napló Pedróval

Vasárnaptól vb-napló Pedróval

2009. augusztus 7., péntek
Vasárnaptól vb-napló Pedróval

Öt szegedi éremre számít az igazgató

Öt szegedi kajak-kenus – Janics Natasa, Vajda Attila, Sík Márton, Gyökös Lajos és Bozsik Gábor - már elutazott pénteken reggel a kajak-kenu világbajnokságra Kanadába. Velük tartott Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, aki vasárnaptól a vb végéig exkluzív jelentéseket küld a SZEGEDma.hu olvasóinak. Horváth Gábor vasárnap indul Dartmouth-ba. Kanadában Dartmouth-ban rendezik augusztus 13-tól 16-ig a síkvízi kajak-kenu világbajnokságot. Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged Vízisport Egyesület igazgatója is segédkezik majd a háttérben, hogy a versenyzők semmiben ne szenvedjenek hiányt. „Segíteni fogok mindenkinek, hiszen ismerem a pályát, mint a tenyerem. 2000-ben a dartmouth-i maratoni kajak-kenu világbajnokságon csapatvezető voltam. Ott ismerkedtünk össze Anikó Dunforddal, akinek cége, azóta is támogatja a Démász-Szeged VE-t. Ő személyesen is közreműködik abban, hogy amire szüksége lesz a versenyzőknek, azt biztosítsuk” – kezdte beszélgetésünket Petrovics Kálmán. - Milyen a versenypálya?- Nem túl nagy tavon zajlik majd a verseny, amely közel van az óceánhoz. Ott fog edzőtáborozni az összes csapat szombattól a világbajnokságig. A magyarokat, ha úgy gondolják, el tudjuk vinni egy másik közeli tóra, ahol nyugodtabban edzhetnek. A verseny pálya kemény vizű, de nagyon tiszta, hiszen hegyi források táplálják. Sajnos egyenetlen a pálya környéke, így nem lehet a tó mentén végig követni a versenyt. A cél közvetlen környezetéből lehet látni a pályát. Csak a televíziós közvetítésre hagyatkozhatunk.

Exkluzív Pedróval naponta

A népszerű, egykori világbajnok kajakos, Petrovics Kálmán vasárnaptól a világbajnokság végéig naponta exkluzív beszámolókat küld Kanadából. Az anyagok ilyen rendszerességgel csak a SZEGEDma.hu olvasóihoz jutnak el. A naplószerű írásokból kulisszatitkokat is megtudhatnak. A szaktekintély elemzi majd az egyes versenyzők teljesítményét is.
- Milyen a széljárás, hiszen ez az időjárási tényező befolyásolni szokta a versenyzők teljesítményét?- Változó, ugyanúgy, mint az időjárás. Elképzelhető a következő héten 12 fok, de 35 is. A szélirány is nagyon sokat változik. Délelőtt a part felől fúj, majd délutánra megfordul, az irány ami oldal hátszeles pályát jelent. - Kényelmes lesz a szállása magyaroknak?- Kétágyas szobákban helyezik el a magyar válogatottat. Minden igényt kielégítő a szállás, ami nagyon közel van a tengeröbölhöz. A pályától egy kilométerre helyezkedik el, akár gyalog is ki lehet menni a tóhoz. - Kanadában nem az első számú sportágak közé tartozik a kajak-kenu. Mekkora nézettség várható?- A szegedi versenyek nézettségét meg sem fogja közelíteni a kanadai vb nézettsége, de remélem, többen jönnek, ki mint amit a tengerentúli versenyeken megszoktunk. A többi magyarral megpróbáljuk azt a hangulatot előidézni, mint Szegeden. A kanadai kajak-kenu sportág, amióta magyar szakemberek dolgoznak kint, sokat fejlődött. Többek között a szegedi Kemecsey Imre is a kanadaiakat segíti, aki már mestere volt a világbajnok Csapó Gézának is. - Hat szegedi versenyző lesz a világbajnokságon, de jóval több számban indulnak, hiszen Janics Natasa öt, Horváth Gábor négy, Vajda Attila három döntőben is szeretne rajtolni. Milyen eredményekre számíthatunk?- Minden szegedi versenyző éremesélyes. Jósolni nem szeretnék, de mindenképpen aranyérmeket is várunk a Démász-Szeged versenyzőitől. Összességében jó lenne, ha öt érmet haza hoznának Kanadából. - Az új válogatási rendszerre sokan panaszkodnak. A korábbiakhoz képest mennyire lesz erős a magyar válogatott?- Az új válogatási elvek ellenére a magyar csapat elég erős ahhoz, hogy jó eredményeket hozzon. Az új szisztéma nem tett hozzá semmi pozitívot a meglévő rendszerhez. Elég nagy kavalkád volt Storcz Botond szövetségi kapitány változtatásaiból, amiből a szegediek jól és rosszul is jöttek ki. - Az olimpia utáni világbajnokságon minden nagy sztár részt vesz?- Többé-kevésbé igen, és ezért is nagyon komoly versenyek várhatók. Ráadásul a feltörekvő fiatalok nagyon keményen készülnek a mindenkori olimpiák után, hiszen ilyenkor megmutathatják, mit tudnak. Ez azt eredményezi, hogy a középfutamokban is hatalmas harc várható, és kőkeményen kell lapátolni annak, aki a döntőbe szeretne jutni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.