Sport

Halkó Pál: Kőkemény szezon előtt áll a Volán

Halkó Pál: Kőkemény szezon előtt áll a Volán

2009. augusztus 4., kedd
Halkó Pál: Kőkemény szezon előtt áll a Volán
A Tisza Volán SC labdarúgó-szakosztályának vezetőjével az NB III-as felnőttcsapat keretében történt változásokat elemeztük, illetve a költségvetés oldaláról is megvizsgáltuk az előttünk álló bajnoki idényt. A SZEGEDma.hu olvasói az elmúlt hetek során folyamatosan tájékozódhattak a Tisza Volán SC Szeged NB III-as együttesének keretében történt játékosmozgásokról. Az átigazolási időszak első szakasza július 31-ével zárult, eddig lehetett megszerezni az amatőr labdarúgókat, akik semmiféle érvényes szerződéssel nem rendelkeztek, augusztus végéig immár csak amatőr vagy hivatásos szerződéssel bíró futballisták válthatnak klubot. A Volánhoz eddig hárman érkeztek, jóval többen távoztak, ám ez korántsem jelenti azt, hogy gyengült volna az alakulat. Halkó Pált, a labdarúgó-szakosztály vezetőjét arra kértük, értékelje a felnőttcsapatnál történt változásokat.

Vida és Huszárik is a Voláné

Szerdán Szeged – Battonya

Szerdán 18 órakor az ugyancsak az NB III Alföld csoportjába besorolt Battonyával játszik edzőmeccset a Felső Tisza parton a Volán. A tervezett kezdőcsapat: Dongó – Mészáros, Vida, Grünwald, Garamvölgyi – Szilágyi, Dargó, Huszárik – Pálfi, Beretka, Végh.
Kapusposzton gyakorlatilag minden változatlan – ha Dongó Dénes egészséges lesz, a szakosztályvezető szerint mindenképpen ő az első számú jelölt. Igazi alapember, akinek mentalitása hatalmas erőt ad a társaknak. Örömteli, hogy mellette Czirják Tamásra is egyre inkább számítani lehet, a fiatal kapuvédő adott esetben ősszel is lehetőséget kaphat. A harmadik szánú kapus Vasas Gábor, Reguli Mátét viszont újra kölcsönadják Balástyára. Ami a védelmet illeti, jó hír, hogy Vida Gergelyt végleg visszaigazolta a Volán, s bár szeptember 20-án négy hónapra Angliába utazik, előtte (s majd tavasszal is) alapember lehet. A tavasszal bemutatkozott ifjú tehetséget, Boldizsár Bálintot a Kecskemét csábítgatta, de sikerült Szegeden tartani. Mint Halkó Páltól megtudtuk, Boldizsárnak élő amatőr szerződése van, így ebből kellene kivásárolnia annak, aki meg akarja szerezni. Kecskeméten az U19-ben számítottak volna rá, a játékos így a szakosztályvezető szerint jól döntött, hiszen sokkal nagyobb szó, hogy 16 évesen a felnőtt NB III-ban lehet kezdő játékos. Udvari Szabolccsal is sikerült megegyezni a folytatásról, s bár a 35 esztendős az utóbbi időszakban kicsit lelassult, rutinja és fejjátéka továbbra is sokat érhet. Gerebicz Attila kölcsönben Balástyára kerül, a többi meghatározó ember esetében nem is merült föl a távozás lehetősége. Az ősz egyik felfedezettje lehet viszont Garamvölgyi Bence, aki végre egészséges, s az előkészületi meccseken nagyszerű teljesítménnyel hívta föl magára a figyelmet. A középpályát érintően a legfontosabb hír, hogy Huszárik Zsoltot is sikerült visszaigazolni anyaegyesületébe: másfél éves amatőr szerződést írt alá. Az MTK két U14-es játékost és némi fizetési könnyítést kapott a megállapodás fejében. A bal oldalról távozott Harmos Zsolt, aki Angliában vállalt munkát, ballábast ballábassal helyettesített a Szeged: a Volán-nevelésű Végh Ariel Algyőről érkezett. Tompáról sikerült megszerezni Pálfi Árpádot, akiről Halkó Pál úgy tartja: kiváló mentalitása és fizikai adottságai alapján az ősz másik nagy felfedezettje, meglepetése lehet. Április eleje óta készül Szegeden, azóta látványosan megerősödött, s komoly konkurenciája Baji Renátónak, ugyanakkor ha úgy hozza a sors, akár Huszárik posztján is bevethető. Kecskemétről érkezett Orosz Viktor, aki az irányító szerepkörben mozog otthonosan, de mint azt a szakosztályvezető elmondta, a vékonydongájú, technikás futballistának még némi időre van szüksége, hogy szokja a légkört. Komoly szerep várhat viszont Beretka Péterre, amennyiben egészségesen tudja végigjátszani a szezont.

Akiket nem sikerült megszerezni: Nagy, Vastag és Czibolya

Több olyan futballistát is szeretett volna megszerezni még a Szeged, akik a támadórészleget erősíthették volna. Nagy Ádám, aki a Fábiánsebestyén színeiben a megye II-ben gólkirály lett tavaly, biztatóan szerepelt az edzőmeccseken, majd váratlanul a megye I-es Csongrád mellett döntött. Halkó Pál nem ismeri a játékos döntésének okát, de mint mondta, hatalmas csalódás, hogy a Volánból korábban eligazolt Nagy nem kívánt élni az újra megkapott eséllyel. Szó volt arról is, hogy Vastag Szabolcs Sándorfalváról a kék-feketékhez igazol, de ahogy stabilizálódott a megye I-es bajnok helyzete, Halkó elmondása szerint meg is szakadtak az egyeztetések. Nehezen is tudott volna a klub megfelelni a játékos anyagi igényeinek, valamint bonyolította a helyzetet, hogy Vastag szívesen érkezett volna K. Tóth Gyulával párban, ő viszont már korábban igent mondott a Sándorfalvának. Előrehaladott tárgyalások folytak viszont a kiskunfélegyházi tehetséggel, Czibolya Árpáddal, aki azonban a Bács megyei I. osztály aktuális „sztáregyüttese”, az Orgovány mellett döntött. Az NB III-as Szeged sajnos ebben az esetben sem tudott versenyezni pénzügyi téren az alacsonyabb osztályú csapattal... Az ékek terén mutatkozhat némi probléma, amennyiben Szabó Tamás ezen a héten megegyezik a német negyedosztályú csapattal, ahol próbajátékon vesz részt. Mivel Füle Mátyás már tavasszal „kikopott” a keretből, ebben az esetben Kazi Lászlónak nemigen lenne alternatívája. A szakosztályvezetőtől megkérdeztük, tervezik-e, hogy augusztus végéig amatőr szerződésű játékost szereznek erre a posztra, ám Halkó Pál úgy felelt: nem hiszi, hogy találnak már a piacon megfelelő játékost, aki el is jönne már ilyenkor. Kézenfekvő lenne az U19-ben szereplő Kéri Tamás felhozatala, ám nála mentális gondok mutatkoznak.

Van, aki négyszer többet költhet...

„Összességében úgy érzem, ha Szabó Tamás marad, akkor semmiképpen sem gyengültünk. Ha nem, akkor valóban el kell gondolkodni, miként oldjuk meg a pótlását. Alapvető fontosságú emellett, hogy javítani tudjunk a helyzetkihasználásunkon tavaszhoz képest, hiszen sorra puskáztuk el a megteremtett lehetőségeket – továbbra is góllövő játékos kerestetik! Remélem, Huszárik, Beretka és Kazi egészségesek maradnak, hiszen ők sokat lendíthetnek a csapaton” – fogalmazott Halkó Pál. A szakosztályvezetőtől természetesen arról is érdeklődtünk, hogyan néz ki a következő szezon a költségvetés szempontjából, már csak annak tükrében is, hogy a városi támogatás 900 ezer forinttal, 10,9 millióról 10 millió forintra csökkent. „Rendkívül feszes a költségvetésünk, akárcsak tavaly, hiszen mintegy 12 millióból dolgozunk, ami egyértelműen a legalacsonyabb ebben a csoportban. Van olyan gárda az Alföld csoportban, mely három és félszer, négyszer annyi pénzt költhet, mint a Szeged. Az igazi probléma az, hogy ennél kevesebből egész egyszerűen el sem tudnánk indulni a bajnokságban. A várostól nagyobb erkölcsi-akarati segítségre lenne szükség ahhoz, hogy támogatókat tudjunk szerezni, az utánpótlásra adott 2,2 millió forint pedig sajnos borzalmasan kevés, ott valahol 6 millió forintnál kellett volna elkezdeni a tárgyalásokat. Minden téren kőkemény szezon előtt állunk tehát” – összegzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.