Sport

Történelmet írnának: Elutaztak Athénba a szegedi pólósok

Történelmet írnának: Elutaztak Athénba a szegedi pólósok

2009. április 7., kedd
Történelmet írnának: Elutaztak Athénba a szegedi pólósok

Története során először nyerhet nemzetközi kupát Szeged férfi vízilabdacsapata: a Tisza-partiak és a LEN-trófea között már csak egyetlen akadály tornyosul: a görög Panioniosz Athén. A magyar legények kedden keltek útra Görögországba, ahol a döntő első felvonásán szerdán 19 órakor szállnak vízbe.

A legfiatalabb európai kupasorozatban 1993-ban avattak először győztest: az Újpest révén Magyarországra került a serleg. A mostani finalisták közül a Szeged egyszer, 1996-ban már mérkőzhetett a végső győzelemért, míg a Panioniosz G.S.S. Athén újonc a finálék történetében.

Jó passzban a Szeged

Varga Tamás, Weszelovszky László, Lehmann István, Baksa László

és a többiek most akár felül is múlhatják az elődöket, hiszen a

Molnár Tamás, Fodor Rajmund, Steinmetz Barnabás, Kiss Csaba

vagy éppen a legendás

Dmitrij Scsegyerkin

alkotta gárdát annak idején az olasz Pescara megállította a nagy siker kapujában. Most sem lesz egyszerű dolguk a mieinknek, hiszen a görög együttes komoly játékerőt képvisel, s nagyszerű ellenfelek testén át jutott el a döntőbe. Míg az egyenes kiesés szakaszban a Betonnak a montenegrói Cattaróval, a szerb Vojvodinával és az orosz Kazannyal kellett megküzdenie, addig az Euroliga 2. selejtezőköréből a LEN-kupába átpottyant athéniak a spanyol Sant Andreu, az olasz Posillipo Napoli és egy újabb hispán alakulat, a CN Barcelona kiverésével vívták ki maguknak a döntős helyet (az eredményeket lásd összeállításunk végén!).

Loudis Konstantinos

együttesének ismertebb, meghatározó tagjai a hellén válogatott erősségei:

Reppasz

kapus, valamint

Thomakosz, Vlontakisz

és

Mazisz

. A bajnoki szezont pocsékul kezdő - s ezért talán az elődöntős helyével fizető - Szeged Beton az utóbbi hetekben végre összerázódott: a Kazannyal szembeni továbbjutás mellett február vége óta hat bajnoki mérkőzésen öt győzelem és egy, a címvédő TEVA-VasasPlaket otthonában kivívott döntetlen áll

Kásás Zoltán

tanítványainak neve mellett.

Lehmann István: Megjött az étvágyunk!

„Sikerült magunk mögött hagynunk a rossz formát" - mondta a SZEGEDma.hu-nak Lehmann István, a Beton játékosa utalva a bajnokság gyengébb őszi szereplésére. „Edzőnk, Kásás Zoltán januárra remélte, hogy kilábalunk a gödörből. Bár mi ezzel megvártuk a tavaszt, viszont új erőre kapva olyan messzire sikerült dobnunk a labdát, amit Szeged eddig még csak egyszer látott vízilabdában: LEN-kupa-döntőt játszhat a csapat" - tette hozzá. A hódmezővásárhelyi születésű kiváló pólós szerint az önbizalmuk tért vissza, megjött az étvágyuk, ahogy lassan érkeztek a sikerek. Mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban ment a szekér, először a nemzetközi kupában, majd a bajnokságban is. A szegedi fiúk kedden reggel indultak útnak Görögországba, ahol este már részt is vesznek egy edzésen. Lehmannék beszéltek több magyar játékossal, akik játszottak már görög csapatokban. A légiósok elmondása szerint több ezer ember várható szerda este, és a hangulat bizony magával sodorja a bírókat is (a meccset a horvát

Dragan Stampalija

és a török

Emanuel Taylan

vezetik), úgyhogy főleg az első negyedben - míg a kezdeti lendülettől forrnak a kedélyek - várhatóak részrehajló sípjelek. Viszont ha ezt a szakaszt átvészelik a mieink, akkor a görög mentalitásból fakadóan az addig erőn felül teljesítő „olümposziak" idegeskedni kezdenek, elbizonytalanodnak. Ráadásul Lehmann szerint a sorsolás a Szegednek kedvez, hiszen a középdöntőt és az elődöntőt is itthon „húzták be", s a finálé is az újszegedi sportuszodában zárul, április 22-én. A cél tehát olyan eredmény elérése Athénban, mellyel a tarsolyban megmarad az esély arra, hogy két hét múlva Varga Tamáséknak adhassák át a trófeát az európai szövetség illetékesei.

LEN-kupa, út a döntőig:

1. selejtezőkör, G csoport:

Szeged Beton VE- FC Sete (francia) 9-3, Szeged - Steaua Bukarest (román) 10-8.

2. selejtezőkör, J csoport:

Szeged - Montpellier (francia) 10-6, Szeged - CN Barcelona (spanyol) 10-11, Szeged - Arkonia Szczecin (lengyel) 20-7.

2. selejtezőkör, M csoport:

Panioniosz G.S.S. Athén - WC Tirol Innsbruck (osztrák) 20-4, Panioniosz - SG W98/Waspo Hannover (német) 20-6, Panioniosz - Beograd Water Polo Club (szerb) 15-8.

A nyolcaddöntőben:

Panioniosz

- Sant Andreu (spanyol) 11-5, 10-8 (21-13) Vaterpolo Akademija Cattaro (montenegrói) -

Szeged

5-4, 5-8 (10-12)

A negyeddöntőben:

Posilipo Napoli (olasz) -

Panioniosz

10-9, 8-10 (18-19) VK Vojvodina OTP Banka Novi Sad (szerb) -

Szeged

10-10, 8-9 (18-19)

Az elődöntőben:

Szintez Kazany (orosz) -

Szeged

10-10, 5-8 (15-18)

Panioniosz -

CN Barcelona (spanyol) 11-8, 6-7 (17-15)

Dobó Csaba – Pintér M. Lajos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.