Sport

A Szeged Beton elhódította a LEN-kupát

A Szeged Beton elhódította a LEN-kupát

2009. április 22., szerda
A Szeged Beton elhódította a LEN-kupát

Világraszóló győzelem a sportuszodában

A Szeged Beton férfi vízilabdacsapata szerdán este az újszegedi sportuszodában a LEN-kupa-döntő visszavágó mérkőzésén büntetődobások után elhódította a díszes serleget. Ezzel Szeged első számú csapata lett a Beton. Kevés olyan izgalmas mérkőzést játszanak a világon, mint amilyet bemutatott a Szeged Beton és a görög Panioniosz.

A görög Panioniosz kétgólos előnnyel érkezett Szegedre, a hazaiaknak legalább ennyivel kellett nyerni ahhoz, hogy hosszabbítást érjenek el a LEN-kupa-döntő visszavágóján. Minden adott volt, ami egy ilyen tétmérkőzéshez kell. Zsúfolásig megtelt a szegedi sportuszoda, tízszer több néző lett volna, de számtalanszor leírtuk már: kicsi a kapacitása a megyeszékhely sátoros uszodájának. Iszonyú hangzavar és fülledt meleg volt a medence környékén, talán azok jártak jól, akik éppen a medencében fürdőztek. Bár azokat a pofonokat senki nem irigyelte, amit már a találkozó elején kiosztottak egymásnak a két csapat játékosai. Az olasz, orosz bírópáros fütyült, ahogy bírt, rendre osztogatták egyik vagy másik oldalon az emberelőnyöket. Az első negyedben a fórokból a vendégek jöttek ki jobban, már a 3. percben 2-0-ra vezettek. Egyből jeges lett a hangulat a medence környékén, hiszen a Szeged Beton összesítésben négygólos hátrányba került. Ennyi kellett, hogy összekapja magát a Beton, és elkezdjen magyar módra vízilabdázni.

Weszelovszky

okos góllal szépített, amit nem sokkal később megismételt ugyancsak előnyből. Nagyon kellettek ezek találatok, mert közben a görögök is betaláltak

Baksa

kapujába, 2-3. A második negyed szerencsére csak abban hasonlított az elsőhöz, hogy ismét a Szeged hozta el a labdát a ráúszásnál. Fél perc sem telt

Török Béla

a „Mars térről” bombázott a görög kapuba, 3-3. A görögtűz egyből kialudt a nézőtéren, míg a magyar szurkolók frenetikus biztatásba kezdtek. A következő percekben egyik kaputól a másikig úszkáltak a csapatok, valamirevaló akció nem alakult ki. Érezhető volt, aki gyorsabban összeszedi magát, lélektani előnyhöz jut. Ekkor még nem volt ember, aki megjósolta volna, hogy melyik együttes nyer. A negyed felénél járt az óra, amikor Weszelovszky kábította el ismét a görögöket, és hozta lázba – legalább negyven fokosba, ami már halálos is lehet – a szegedi szurkolókat, 4-3. A negyedben az egymás után kapott negyedik előnyüket kihasználták a vendégek, ami vizes borogatásként hatott a szegedi szurkolókra. Volt, aki nem bírta a nézőtéren, és félmeztelenre vetkőzött. A hölgyek csak a nadrágszárukat gyűrték fel, és úgy lengették a zászlókat, fújták a trombitákat. Amikor pedig

Mihajlo Korolija

három másodperccel a szünet előtt ismét megszerezte a vezetést, néhányan örömtáncot jártak. A negyedet 3-1 nyerte a Szeged, de ez még mindig kevés volt az üdvösséghez. A következő 16 perc feladata az volt, hogy legalább még egy góllal növelje előnyét a Szeged Beton. A fordulás után két percig gól nélkül gyűrték egymást a csapatok. Majd a szerb légiós Mihajlo Korolija víz alól emelt a görög kapus mögé, 6-4. Nem kellett sokáig ünnepelni, mert egyből szépített a Panioniosz. De most kezdődött csak a magyar tánc. Egymásután háromszor ragasztotta a hálóba a labdát a Szeged Beton. Ebből egyet

Vejzagics

, kettőt a kétszeres olimpiai bajnok

Varga Tamás

szerzett, aki második góljának úgy örült, mintha ez lett volna élete első találata nagy meccsen. Négy góllal, 9-5-re elhúzott az utolsó 8 perc előtt a Szeged. Nem volt olyan ember az uszodában, aki ne mondta volna ki vagy ne gondolta volna: megvan a kupa.

Dehogy volt meg. Következett a magyaros – bár vízilabdában ez már nem szokás – rövidzárlat, és a görögök az utolsó negyedben feljöttek 9-7-re. A rendes játékidőben nem dőlt el semmi, hiszen az első meccsen a görögök nyertek kettővel, 8-6-ra. Következett a kétszer három perces hosszabbítás. Egy rémálom volt: két görög gól és semmi más.

Kásás Zoltán

vezetőedző dühében tenyerébe hajtotta fejét, nem hitte el, hogy játékosai nem hajtják végre az utasításokat támadásban. Mindezt két góllal jutalmazták a görögök és kiegyenlítettek, 9-9. Nos az első száznyolcvan másodperc után, akik a harmadik negyed végén azt mondták, vagy gondolták: megvan, most ennek a fordítottját érezhették: minden elveszett. Már csak három perc volt hátra, és összesítésben a Panioniosz vezetett két góllal. Elképesztő izgalmak következtek. Mindjárt az elején Varga Tamás ötméteresből vezetést szerzett, sőt

Varga Péter

akcióból kétgólos előnyhöz juttatta csapatát. És még mindig nem volt vége az izgalmaknak. Szépített a Panioniosz, 11-10. A hosszabbítás vége előtt 44 másodperccel előnyhöz jutott a Beton. Kásás időt kért, elmagyarázta, mit kell tenni a játékosoknak. Már csak fél perc volt hátra és még mindig kézről kézre járt a labda. Egyszer Varga Péter lövésre szánta el magát, és a labda ott táncolt a kapuban. A nézők a lelátókon ujjongtak, 12-10. De még mindig nem dőlt el semmi, hiszen összesítésben ismét döntetlen volt. A szabályok szerint öt-öt ötméteres következett. A Szeged Beton kezdte a párbajt: Vejzagics belőtte, a másik oldalon

Kokkinakisz

kihagyta az öt méterest.

Lehmann

is jól célzott, de a görögök is.

Juhász

sem hibázott, viszont Baksa hárította

Liotszakisz l

övését. A görögök reklamáltak, a közönség fütyült, a bírópáros elvonult tanácskozni, és újra lövették a büntetőt, az bement. Ekkor 3-2 volt az állás. A Szegednél Weszelovszky volt a negyedik lövő és nem is hibázott, de párja sem, 4-3. Egy kérdés volt hátra az ötödik lövők előtt: A Szeged megnyeri egyből a kupát vagy folytatódik a büntetőpárbaj? A választ Varga Tamásnak kellett megadni. Góllal válaszolt és eldöntött mindent, de egyet biztosan: a Szeged Beton nyerte 2008/2009-ben a LEN-kupát. Ilyen még nem fordult elő a klub történetében. Aki csak tehette, beugrott a medencébe. Elképesztő fieszta kezdődött, pezsgősüvegek hullottak a játékosok közé, akik örömtáncot jártak a medencében. A Szeged Beton ezzel a fantasztikus diadallal a város első számú csapata lett!

Kásás Zoltán vezetőedző: - Sok hibával játszottunk, de akarattal megoldottuk a kritikus helyzeteket. Örülök, hogy a két BL trófea mellé, nyertem egy LEN Kupát is. Külön öröm, hogy magyar együttessel. Varga Tamás: - Elhitték a társaim, hogy nyerhetünk. Nem volt egyszerű, de ezért szép a sport. Nagyon boldog vagyok. Weszelovszky László: Mindenki felnőtt a feladathoz. Gólokat lőni kupadöntőben óriási dolog és élmény. Köszönjük a közönség biztatását.

Férfi vízilabda LEN Kupa-döntő, visszavágó: Szeged Beton – Panioniosz 17-13 (2-3, 3-1, 4-1, 0-2, 0-2, 3-1, büntetőkkel 5-3).

Újszegedi sportuszoda, 1200 néző. Vezette: Caputi (olasz), Galkin (orosz).

Szeged Beton:

Baksa – Vejzagics 2, Török 1, Weszelovszky 3, Varga T. 5, Milos Korolija, Komlósi,. Csere: Mihjalo Korolija 2, Lehmann 1, Varga P. 2, Juhász 1, Kuncz. Edző: Kásás Zoltán.

Panioniosz:

Reappasz – Miralisz 1, Kokkinakisz 5, Mazisz, Thomakosz, Papadogkonasz 1, Mourikisz 3. Csere: Tzamantakisz 1, Liotszakisz 1, Berisztianosz, Vlontakisz 1, Kapotszisz. Edző: Loudisz Konsztantinosz.

Gól emberelőnyből:

13/8, ill. 15/7.

Gól ötméteresből:

1/1, ill. – .

Kupagyőztes

a Szeged Beton 23-21-es összesítéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.