Sport

Pörgött az oktatófilm: Elgázolta az Egert a Szedeák

Pörgött az oktatófilm: Elgázolta az Egert a Szedeák

2009. március 15., vasárnap
Pörgött az oktatófilm: Elgázolta az Egert a Szedeák

A szezon legjobb játékával kiütéses győzelmet aratott az SZTE-Szedeák az EKF Hész Eger ellen a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 21. fordulójában. A szegediek az első perctől az utolsóig taktikusan, fegyelmezetten, erőszakosan, pontosan és ami a legfontosabb: hatalmas szívvel kosárlabdáztak, így sikerük teljesen megérdemelt a csoport egyik élcsapata ellen. A negyeddöntőbe jutásról az utolsó forduló dönt: a Szedeák akkor örülhet, ha idegenben elkapja a Jászberényt.

Fantasztikusan kezdte a tabella második helyén álló Eger elleni kulcsmérkőzést az SZTE-Szedeák:

Kovács Attila

kilenc pontjára csak a 4. percben érkezett válasz a vendégek részéről. Agresszíven, pattogósan védekeztek a Tisza-partiak, elszántságuk pedig némiképp bénítólag hatott a hevesiekre.

Rezák Tamás

triplája és

Nyilas István

duplája után már az 5. percben tíz pont fölé nőtt az előny (14-3). Ekkor még sikerült összekapniuk magukat a látogatóknak,

Ughy, Zsemlye

és

Ruzsnák

találataival öt pontra zárkóztak, ám az első negyed végén

Nagy András

szenzációs mozdulattal, berepülve húzott a gyűrűbe egy lepattanót, s növelte ismét a két alakulat közti távolságot (27-20). Kovács Attila a második negyedben is ott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta: a Szedeák középjátékosa 25 pontot – akadt ebben hármas, középtávoli tempó, horog, ziccer és klasszikus „pincér” is – termelt a nagyszünetig. Mikor kis pihenőt kapott, Nyilas vette át tőle a stafétabotot, de Nagy és

Tóth Viktor

is bekapcsolódott a pontgyártásba: a 15. percben tizenöt (39-24), a 20. percben pedig már több mint húsz ponttal húzott el ellenfelétől a Bonifert-legénység. A kemény, határozott védekezésből rendre gyors lerohanásokkal ért el kosarakat az SZTE-Szedeák, a szegedi fiúkról „sütött” az óriási akarat – az Eger (szerencsére) nem vett példát róluk. A vendégek zavarodottságát jól mutatta, hogy a második negyed utolsó másodpercében a szegedi palánk alatt faultolták az egész pályás dobásra készülő

Simándi Árpádot

– ő köszönte szépen, értékesítette a három időn túli büntetőt (58-36).

Ha az Eger arról álmodozott a szünetben, hogy villámgyors kezdéssel közelebb lopózik a Szedeákhoz, akkor igen hamar csalódnia kellett a harmadik felvonásban is. 12-0-s rohanással indítottak ugyanis Rezákék, pedig a rivális még a zónavédekezéssel is kísérletezett. A 25. percben látványosan elment az egriek kedve az egésztől, persze meg lehet őket érteni: a hazai együttesnek ezen az estén szinte minden összejött, az óriási sebességgel párosuló határtalan lelkesedés csuda dolgokat eredményezett. Nyilas triplája után a 26. percben negyven pont fölé nőtt a különbség (83-41). Az sem volt már kérdés, hogy az SZTE-Szedeák eléri a százas álomhatárt, csak azt találgathatta a népes publikum, mikor. Nos, a 32. percben Tóth Viktor vitte be az emlékezetes találatot (101-58). Iskolajátékot mutatott be a negyeddöntős helyéért küzdő gárda, a szegedi fiúk szebbnél szebb asszisztokkal szolgálták ki társaikat, s parádés megoldásokkal ragadtatták tapsra a közönséget: Nagy András ballal talált be, Simándi Kovácsnak tolta föl zsákolásra a labdát, s a tempódobások után is záporoztak a gólok. A védekezés mindvégig határozott maradt, s a figyelem sem lankadt: a cserék, a fiatalok is hozzátették a magukét a szenzációs, kiütéses sikerhez. Az SZTE-Szedeák ezen az estén ilyen arányban is megérdemelten verte a Keleti csoport egyik élcsapatát, az Egert, s maximálisan rászolgált a vastapsra. A gárda tartja a bűvös negyedik helyet, ám ahhoz, hogy bekerüljön a negyeddöntőbe, mindenképpen le kell győznie a kiváló Jászberényt jövő vasárnap idegenben. Ilyen akarattal és ilyen teljesítménnyel persze semmi sem elképzelhetetlen!

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 21. körében: SZTE-Szedeák - EKF Hész Eger 122-85 (27-20, 31-16, 35-22, 29-27). Szeged, 600 néző.

SZTE-Szedeák: Simándi 7, Rezák 10/6, Nyilas 22/6, Kovács A. 36/9, Kukla 7. Csere: Nagy A. 14, Puszta 6, Tóth V. 10, Mészáros 4, Varga D. 4, Fülöp 2, Szabad (-). Vezetőedző: Bonifert Domonkos. Bonifert Domonkos:

"Amit megbeszéltünk a védekezést illetően, azt majdnem maradéktalanul teljesítette a csapat, ebből rengeteg könnyű kosarat tudtunk szerezni. Úgy érzem, elsősorban mentálisan múltuk felül az Egert. Gratulálok játékosaimnak, s köszönjük a közönség buzdítását! Most nincs más dolgunk, mint hogy alaposan felkészüljünk a Jászberény ellen. Okos játékkal talán meglepetést okozhatunk a kiváló erőkből álló jászságiak ellen, akik a B csoport élén szeretnének végezni, s ezért mindent el is követnek."

A 21. forduló eddigi további eredményei:

Tiszaújvárosi Phoenix KK – Újbuda TC 83-68, Jászberényi KSE – Szolnoki Főiskola 100-79, Bajai Bácska FKE – Óbudai Kaszások 88-76, Univer Kecskemét B – Wamsler SE Salgótarján 108-118, Nagykálló – Debreceni Egyetem KE II. 104-91.

A Keleti csoport élmezőnye:

1. Salgótarján 17-3 2. Baja 15-6 3. Eger 14-7 4. SZTE-Szedeák 11-10 5. Tiszaújváros 11-10 6. Jászberény 11-10 7. Óbudai Kaszások 10-11 8. Szolnok 9-10 (két mérkőzéssel kevesebbet játszott)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.