Sport

Kosárlabda: Kovács Attila dühöngött, majd büntetett

Kosárlabda: Kovács Attila dühöngött, majd büntetett

2009. március 1., vasárnap
Kosárlabda: Kovács Attila dühöngött, majd büntetett

Három negyeden keresztül küzdött, hajtott, erőlködött, az utolsó felvonásban pedig parádézott az SZTE-Szedeák az az Óbudai Kaszások ellen a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 19. körének rangadóján.

A remek hangulatú mérkőzésen végül 31 pontos hazai siker született, azaz a Tisza-partiak alaposan megbosszulták az őszi, 17 pontos vereségüket. Három körrel a vége előtt még él a remény a negyeddöntőbe jutásra!

Magas szerkezetű kezdőcsapatot küldött a pályára

Bonifert Domonkos

, az SZTE-Szedeák mestere, aki talán ezzel kívánta meglepni kollégáját, a korábbi szövetségi kapitányt,

Ránky Mátyást

. Az Óbudai Kaszások azonban nem jöttek zavarba, legalábbis az első percekben, hiszen a Szeged négy elrontott dobására két gyors kosárral feleltek (0-4).

Rezák Tamás

fújt ébresztőt hazai oldalon, a tar fejű irányító hét pontjával már a vendéglátónál volt az előny (9-6). Egyenlő erők küzdelmét hozta az első negyed, a védekezéssel nem sokat törődtek a felek. Hullámzott a játék, hol egyik, hol másik alakulat vezetett, húzott el két-három egységgel. A játékrész végén zónára állt át az addig több rossz váltást bemutató SZTE-Szedeák, s ez meg is hozta gyümölcsét: a pihenőig négy ponttal (25-21) meglépett ellenfelétől a Bonifert-legénység, majd a második negyed elején tovább fokozta a tempót – és a különbséget. A Kaszások nem találták a kulcsot a szegedi zóna feltöréséhez, tripláik rendre sikertelenek maradtak. Mivel feltűnően sok büntetőt is elrontottak – ezt a jó szokásukat az egész találkozón megtartották –, lehetőséget teremtettek az Ultras Szeged által is buzdított Tisza-partiaknak arra, hogy meglépjenek.

Nyilas István

és cserepadról beszálló, a palánk alatt agilisan küzdő

Mészáros János

találatai után 36-23-at mutatott az eredményjelző, mikor a vendégek is észbe kaptak, s a Szedeák fegyveréhez, a zónavédekezéshez nyúltak. Ez némiképp lelassította a hazai rohanást, de mivel az Óbuda továbbra is pocsékul büntetőzött, a nagyszünetre csak némiképp tudott közelíteni (48-38). Említést érdemel még, hogy a negyed végén harcba küldött

Puszta Dávid

is sokat hozzá tudott tenni a Szeged játékához – örömteli, hogy Bonifert Domonkos ezúttal bátran nyúlhatott a cserejátékosokhoz is. A harmadik negyedben sajnos rendkívül töredezetté vált a mérkőzést, a sípmesterek néha talán túl szigorúan fújtak, a rengeteg fault pedig a Szedeákot zökkentette ki inkább a ritmusból. Iszonyatosan sokat hibázott, számos labdaeladással dühítette trénerét mindkét alakulat, sorra maradtak ki a helyzetek, csupán

Kukla Zsolt

néhány gyönyörű szerelésének tapsolhatott a publikum. A center szerencsére értékesített két ziccert, s mivel

Kovács Attila

százszázalékosan teljesített a büntetővonalról, kilenc pont megmaradt az előnyből (30. perc: 68-59).

A szegedi 20-ason egyébként látszott, nagyon akar, ám ettől kissé görcsössé vált a játéka, több könnyűnek látszó helyzetet rontott el, s hátul is ki-kihagyott. Dühbe is gurult Kovács, időkérésénél alacsonyan szálltak a műanyagpalackok! Bonifert Domonkos tudhatott valamit, hiszen pályán hagyta egyik legjobbját, aki végül meg is hálálta a bizalmat. A 35. percben végre megtalálta a gyűrű felé vezető utat, s innentől kezdve minden kísérlete tökéletesre sikerült. Szórt 15 pontot az utolsó percekben, s mivel

Simándi Árpád

és

Varga Dániel

sem akartak kimaradni a jóból, az Óbudai Kaszások keresztet vethetett a bajnoki pontokra. A 35. percben alakult ki a „meccsnull” (87-70-re nyert ősszel az Óbuda, ekkor 78-61-re vezetett az SZTE-Szedeák), majd állva hagyta ellenfelét az ellenállhatatlan hazai együttes. Nyoma sem volt már a korábbi erőlködésnek, minden ment, mint a karikacsapás. Egységes, érett csapatjátékot mutatott a Szeged, vastaps volt a jutalom a lelátóról. A vége 31 pontos hazai siker lett, ami azt jelenti, hogy az egymás elleni összevetésben jobb lehet a Szedeák a Kaszásoknál. Jelenleg egyébként mindkét gárda 9/10-es mutatóval rendelkezik, s továbbra is versenyben van a még negyeddöntőt érő negyedik helyért a Keleti csoportban. A Szolnok, a Tiszaújváros és a Jászberény idegenbeli győzelmei nem jöttek jókor, de még semmi sincs veszve!

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 19. körében: SZTE-Szedeák – Óbudai Kaszások 99-68 (25-21, 23-17, 20-21, 31-9).

Szeged, 400 néző. SZTE-Szedeák: Rezák 11/3, Simándi 10/3, Nyilas 13/3, Kovács A. 29/3, Kukla 17. Csere: Nagy A. 2, Mészáros 6, Puszta 8, Magyar (-), Varga D. 3, Széll (-). Vezetőedző: Bonifert Domonkos. Bonifert Domonkos:

"Igazából nem volt benne a pakliban, hogy ilyen különbséggel győzünk, ám rendkívül boldoggá tesz, hogy 31 pontos sikernek tapsolhatott a közönségünk. Csapatjátékunk nagyszerűen működött, gratulálok a fiúknak. Külön öröm számomra, hogy mindenki igazán, szívvel-lélekkel küzdött, harcolt a másikért, nem saját pedig saját maga akarta megnyerni a meccset."

A 19. forduló további eredményei:

Salgótarján – Szolnoki Főiskola 76-82, Univer Kecskemét B – Phoenix-Tiszaújváros 78-86, Debrecen – EKF Hész 96-105, Nagykálló – Bajai Bácska 91-92, Újbuda – Jászberény 80-92

Az állás:

1. Wamsler SE-Salgótarján 16-3 2. Bajai Bácska FKE 14-5 3. EKF-Hész 13-6 4. Szolnoki Főiskola 9-8 5. Jászberényi KSE 10-9 6. Tiszaújvárosi Phoenix KK 10-9 7. SZTE-Szedeák 9-10 8. Óbudai Kaszások 9-10

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.