Sport

Janics Natasa két szép sikert remél Pekingtől

Janics Natasa két szép sikert remél Pekingtől

2008. augusztus 6., szerda
Janics Natasa két szép sikert remél Pekingtől

Fotók: Gémes Sándor

Szerdán a magyar sportolók újabb csoportja kel útra az ötkarikás játékok helyszínére. A repülőgépen ott lesz Janics Natasa (képünkön), a Démász-Szeged kajakosa is - a „keddi lapátmizéria" lezárultával ráadásul teljes menetfelszereléssel. A kétszeres olimpiai bajnok abban bízik, két újabb nemesfémmel lesz nehezebb a pakkja a hazaúton.

Nehéz időszakon van túl a harmadik nyári olimpiájára induló sportoló. A 2006-os hazai, szegedi világbajnokság tündöklése után nem sokkal következett a szakítás a korábbi sikeredzővel,

Fábiánné Rozsnyói Katalinnal

, ami a

Kovács-Janics

szuperpáros felbomlásához is vezetett. A motivációs gondokkal küzdő Janicsot előbb

Vécsi Viktor

, majd

Sári Nándor

vette szárnyai alá, készítette föl. Bár válogatottsága körül is akadtak nehézségek, 2007-ben azért az olimpián nem szereplő távon, 200 méteren szerzett Eb- és vb-aranyával jelezte: nagyon korai lenne őt leírni. Idén aztán másfél év kényszerszünet után újra összeült Kovács Katalinnal, s a válogatókon sikerült is felülmúlniuk a nagy rivális

Paksy-Benedek

duót.

A Fábiánné Rozsnyói Katalin körül kialakult vihar kapcsán

és a válogatókon elért eredményeknek köszönhetően pedig Natasa Kovács, valamint a két ifjú titán,

Szabó Gabriella

és

Kozák Danuta

társaságában az olimpián rajthoz álló magyar négyesnek is tagja lett.

Visszavágni a németeknek!

A magyar női kajak szakágban uralkodó zaklatott légkör sajnos

rányomta a bélyegét az egységek kialakítására

: a páros három és fél, a négyes alig több mint két hónapja készül együtt. Nem is csoda, hogy az év eddigi legnagyobb nemzetközi versenyén, a szegedi világkupán

az eddig verhetetlennek tartott kettősünket megelőzte

a német

Nicole Reinhardt és

Fanny Fischer,

de

a négyes is

a németek

(Fischer, Reinhardt,

Carolin Leonhardt, Katrin Wagner-Augustin)

mögött végzett. Van tehát miért visszavágni a germánoknak, különösen annak tükrében, hogy a 2007-es esztendő legjelentősebb viadalain is jobbára az ő javukra billent a mérleg nyelve 500 párosban és négyesben. „Nem állítom, hogy már most csúcsformában vagyunk, de igenis jó úton haladunk. Az utolsó verseny óta is mentünk már néhány pályát, melyek 90 százalékban jól is sikerültek, eltekintve persze azoktól az alkalmaktól, mikor az irdatlanul kemény edzésmunka miatt alig láttunk a fáradtságtól" - mondta a SZEGEDma.hu-nak a 2-szeres olimpiai, 12-szeres világ- és 11-szeres Európa-bajnok kajakos. Janics hozzátette: érzése szerint mind a páros, mind a négyes sokat lépett előre a világkupa óta, a sok gyakorlásnak köszönhetően egyre jobban érzik egymást a versenyzők.

Nem ijednek meg senkitől

A szegedi kiválóság sokakkal ellentétben amiatt sem aggódik, hogy Kovács Katalint esetleg túlságosan is megterheli a három számban, egyesben, párosban és négyesben való indulás. „A négyes fináléját 22-én rendezik, a másik két döntőt egy nappal később, ráadásul a két rajt között egy óra és öt perc telik el. Többször eljátszottuk már ezt a szituációt edzéseken és versenyen is, soha nem volt gond, s bízom Katiban, mert tudom, hogy bírni fogja" - így Janics.

Ha igazán jó formában vannak a magyar hölgyek, gyakorlatilag senkinek sincs esélye ellenük - így tűnt egészen tavalyig. Azóta picit változott a világ, s a 26 esztendős versenyző szerint is komolyan kell venni a riválisokat. „A németek nagyon-nagyon erősek mindkét számban. A lengyelek és a románok négyesben okozhatnak meglepetést, de a kínai páros és négyesre oda kell figyelni. Tisztában vagyunk vele, hogy az egész világ nyerni megy az olimpiára, ugyanakkor mi nem ijedünk meg senkitől sem" - beszélt az esélyekről és várakozásairól. Félelem tehát nincs a Démász-Szeged klasszisában, de egészséges izgalommal várja a rajtot: „Lehet, hogy furcsán hangzik, ám én szeretek izgulni. Csak akkor szoktak igazán jól sikerülni a versenyeim, ha érzem a feszültséget, a drukkot. Ha nincs meg a versenyhangulat, akkor általában katasztrofálisan teljesítek. Remélem, 22-én és 23-án is meglesz a kellő izgalom, s az két szép sikerhez vezet..." Mit is tehetnénk ehhez hozzá? A magyar, illetve a szegedi szurkolók támogatásán semmi sem fog múlni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.