Sport

Kajakos szétlövés az olimpiáért – szegedi szereplőkkel

Kajakos szétlövés az olimpiáért – szegedi szereplőkkel

2008. július 3., csütörtök
Kajakos szétlövés az olimpiáért – szegedi szereplőkkel

Fotók: Gémes Sándor

Pénteken 10 órakor a Maty-éri vízicentrumban pótválogatót rendeznek férfi K-4 1000 méteren. Két szegedi érdekeltségű egység csap össze. A szétlövés furcsasága, hogy a hazánk által megszerzett kvóták számából adódóan a második válogatón győztes négyes győzelme esetén nem biztos, hogy az olimpián is ugyanolyan összetételben indul a magyar hajó...

Annyi már bizonyos, hogy K-1 500 méteren

Vereckei Ákos

, 1000 méteren

Benkő Zoltán

, párosban pedig mindkét távon a

Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor

duó képviseli a magyar színeket Pekingben.

Elindult a kvótamatek

Ami a klasszikus számot, a K-4 1000 métert illeti, az első válogatón, a szegedi MOL-világkupán a

Gyökös Lajos

(Démász-Szeged),

Kökény Roland

, Vereckei Ákos,

Horváth Gábor

egység volt a legjobb magyar hajó (negyedikként végeztek), a második szegedi válogatón azonban megelőzte őket a

Sík Márton

(Démász-Szeged),

Beé István

,

Boros Gergely, Bozsik Gábor

összeállítású kvartett.

Pénteken 10 órakor ismét összecsap a két hajó. Ha Gyökösék győznek, olimpiai résztvevőnek érezhetik magukat, ha viszont Síkék, akkor a hét férfikajakos kvótáért nyolc versenyző állna sorban. Hogy mi a megoldás, még senki se tudja. Felmerült, hogy esetleg a kihasználatlan női kvótákkal kezdene csereberélni a magyar szövetség, aztán csütörtök délután

Angyal Zoltán

szövetségi kapitány

(alsó képünkön)

bejelentette: ha Síkék győznek, Vereckei Ákost akkor is beültetik az olimpián a négyesbe, az ő helye tehát biztosnak tekinthető.

Sík Márton: felesleges lenne taktikázni

A SZEGEDma.hu a két szegedi kiválóságot kérdezte a nagy csata előtt felkészülésükéről, formájukról, érzéseikről. „Ugyanúgy készülünk most is, mint más versenyekre. Délelőtt még edzettünk egyet. Érezzük persze a helyzet különlegességét, hogyisne éreznénk, hiszen csak az olimpiára, a világ legnagyobb sporteseményére való kijutás a tét! Maga a szétlövés is új helyzet a számunkra" - mondta Sík Márton. Hozzátette: új egységük napról napra jobb formában evez, egyre jobban összeáll a csapat. Mi dönthet holnap a két kiváló hajó között? - kérdeztük a démászos kajakost. Sík szerint egyértelmű: az, hogy ki ér be hamarabb... A tréfát félretéve kifejtette, mára már annyira felgyorsult a kajak, annyira hasonló tudásúak és képességűek a legjobb hazai egységek is, hogy gyakorlatilag felesleges előzetes taktikáról beszélni. Menni kell, ahogy a csövön kifér, ez lehet a titka a pénteki csatának is. Angyal Zoltán Vereckei biztos helyét érintő nyilatkozatával kapcsolatos kérdésünkre Sík Márton azt felelte: egyelőre a versenyre összpontosítanak, a sportpolitikai oldallal - ha úgy adódik - csak utána kívánnak foglalkozni.

Gyökös Lajos szerint ők a jobbak

„Úgy állunk oda a rajthoz pénteken, hogy ne legyen rajtunk teher. Jó pályát akarunk menni, aztán majd kiderül, mire lesz ez elég" - mondta portálunknak Gyökös Lajos, a Démász-Szeged másik klasszisa, az első válogatón nyertes hajó sztrókja. Gyökös szerint ha egységük nem követ el hibát, győzni fog a szétlövésen, hiszen érzése szerint jobbak, mint a rivális kvartett. A négyes formáját firtató kérdésünkre válaszolva úgy fogalmazott, egyre jobban érzik a Maty-éri vizet, hiszen a legutóbbi válogató előtt gondot jelentett számukra, hogy csak egy nappal a verseny előtt érkeztek Dunavarsányból Szegedre. Ők csütörtök este még egy átmozgató, finomhangoló edzéssel készültek a sorsdöntő ütközetre. Ehhez a pályához amúgy kellemes emlékek kötik az egységet, hiszen 2006-ban itt nyertek vb-aranyat K-4 1000 méteren (a riválisból Beének és Borosnak 200 méteren szerzett vb-elsőségeket). Gyökös Lajostól is érdeklődtünk, milyen taktikát választanak majd, mivel próbálják meglepni az ellenfelet. „Úgy érzem, Marciék számára a menekülő taktika jelenti az egyetlen esélyt, a mi táv közbeni indításaink ugyanis határozottabbak, hatékonyabbak. Összeszokott négyesünk van, felépített ezer métereket megyünk, ennek ellenére most jobban fogunk figyelni riválisunkra is, mint a második válogatón tettük" - fejtette ki. Sík Mártonhoz hasonlóan neki is feltettük a kérdést, mit szól ahhoz, hogy Vereckei helye biztos az olimpiai négyesben, legalábbis a szövetségi kapitány délutáni nyilatkozata szerint. Gyökös Lajos azt felelte: egyelőre ők sem foglalkoznak ezzel, mindenestre abban biztos, hogy bárki bármit is hisz, a rivális győzelme esetén nem mindenki fog abból a hajóból Pekingbe utazni, hiszen nem hiába rendezik a kvalifikációs vb-ket - a kvótákat érintő cserelehetőség gyakorlatilag kizárt... Pénteken minden kiderül: előbb 10 órakor a pályán, majd 15 órától a szövetség elnökségének asztalánál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.