Sport

Élsporttámogatás: az összeg nő, a kör nem bővül

Élsporttámogatás: az összeg nő, a kör nem bővül

2008. június 24., kedd
Élsporttámogatás: az összeg nő, a kör nem bővül

Közel 150 millió a legjobbaknak - aki kimarad, lemarad...

Fotók: Gémes Sándor

A kiemelt szegedi sportegyesületek újabb három évre szóló finanszírozásáról dönt pénteken a közgyűlés. Ha a képviselők támogatják az előterjesztést, az eddig is komoly városi támogatásban részesülő klubok megtarthatják státuszukat, sőt, 2009. január 1-jétől még több pénzhez juthatnak. Bár többen szerettek volna hozzájutni a stabil és nyugodt működést megalapozó önkormányzati forrásokhoz, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a támogatottak száma 2011-ig nem változik. A prémiumrendszeren viszont szigorítás várható, azaz nem éri meg rontani a kivívott helyezéseken.

A közgyűlés

Kohári Nándor

(Fidesz) vezette ifjúsági és sportbizottsága ülésének egyéb napirendi pontjai mellett ma tárgyalta a szegedi élcsapatok újabb három esztendőre vonatkozó kiemelt támogatásáról szóló előterjesztést. Mint ismeretes, a városatyák még 2005-ben döntöttek a kiemelkedő országos és nemzetközi eredményeket elérő helyi élsportegyesületeknek nyújtandó megemelt összegű, hároméves finanszírozásáról, a támogatási időszak 2005. július 1-jétől 2008. június 30-áig tartott.

Biztosított tízmilliók

Pénteken a képviselők újabb három évvel hosszabbíthatják meg az együttműködést. A 2009. január 1-jétől 2011. december 31-éig szóló pénzügyi segítség feltételéül azt szabta az önkormányzat, hogy az érintett egyesületek a főszponzorokkal is hasonló módon, legalább három évre szóló szerződéssel állapodjanak meg. Mivel a támogatott együttesek, klubok az elmúlt három esztendőben a város várakozásainak megfelelően szerepeltek (

felső képünkön a világ- és Európa-bajnoki címet is nyerő szegedi kenus, Vajda Attila

), a továbbikban is számíthatnak annak kiemelt figyelmére. A legjobban a Pick kézisei járnak, őket a kajak-kenusok és az evezősök, majd a férfivízilabdások és a női kosarasok követik, végül a tekecsapat zárja a sort. A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy a Tisza Volán SC Hivatásos Kézilabda Szakosztály 60 millió, a Szegedi Vízilabda Egylet 25 millió, a Szeviép-Szeged Kosárlabda Sport Kft. 25 millió forint, a Szegedi Vízisport Egyesület 30 millió, míg a Szegedi Tekézők Egyesülete 9 millió forintra számíthat az önkormányzattól 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben pedig ezek az összegek a mindenkori infláció követésével emelkednek. A szerződés nem vonatkozik az idei év hátralévő hat hónapjára: erre az időszakra a kézisek közel 27 milliót, a vízilabdások és a kosaras hölgyek 10 milliót, a kajak-kenusok és evezősök mintegy 13,5 milliót, míg a tekések valamivel több mint 4 millió forintot kasszíroznak.

Visszalépni tilos!

Az ifjúsági és sportbizottság

(alsó képünkön a testület tagjai)

a több szegedi egyesületet tömörítő, tanácsadó szerepkörű városi sporttanács elnöke,

Kónya Sándor

javaslatára egyhangúlag úgy döntött, hogy nem biztosít viszont prémiumot a kiemelt élcsapatoknak, ha korábbi eredményeikhez képest visszaesést mutatnak. Így nem részesülhetnek eredményességi jutalomban a kézilabdások, ha csak harmadik helyen végeznek a kupában vagy a bajnokságban, a vízilabdások és a női kosarasok, ha a negyedik pozíciónál hátrébb fejezik be a bajnoki szezont. A vízisportosoknak viszont az összes feltételnek (kajak-kenuban: felnőtt-ob-n megszerzett minimum 10 dobogós helyezés, minimum 3 versenyző a felnőttválogatott keretében, felnőtt-vb-n vagy Eb-n megszerzett minimum 3 dobogós helyezés, minimum versenyző az 5 utánpótlás-válogatott keretében, utánpótlás-vb-n vagy Eb-n megszerzett 3 dobogós helyezés; evezésben: felnőtt-vb-n vagy Eb-n megszerzett 1 darab 1-9. helyezés, minimum 1 versenyző a felnőttválogatott keretében) meg kell felelniük az évi 5 millió forintos prémiumhoz.

A kör bezárult

A SZEGEDma.hu értesülései szerint több nagy múltú szegedi sportág feltörekvő csapata is szeretett volna a város kiemelt támogatásában részesülni, mely megalapozhatta volna számukra az előrelépést, az elithez való visszazárkózást a következő években. A legkomolyabbak az SZTE-Szedeák férfikosarasainak (13. helyen zártak újoncként az NB I/B-ben) és a HPQ Szeged férfiröplabdásainak (feljutottak az Extraligába, s ott a 7. helyet szerezték meg) szándékai voltak. Mindkét sportágnak széles utánpótlásbázisa és nagy szurkolói tábora van a Tisza partján. Emlékezetes, a röplabdások zsúfolt lelátók előtt bajnokságot nyertek nem is oly rég, de a kosarasok NB I-es meccsein is rendre megtelt az újszegedi sportcsarnok. Az önkormányzat azonban kitart amellett, hogy előbb a bajnoki dobogó az első osztályban, a nemzetközi szereplés (önerőből vagy szponzori segítséggel), utána a pénz. 2011 végéig nincs tehát belépés az elitklubba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.