Szokásos nap, reggeli rohanás. Betérek az első órám előtt a büfébe, ahol iszom egy teát, hátha felmelegít ebben a hidegben. Az eladó felveszi a rendelésem és felteszi a költői kérdést: „mézzel vagy cukorral kéred?” Persze nem habozok egy másodpercig sem a válasszal, természetesen mézzel. Folytatódik a napi rohanás. Órák után, esti utam az egyik áruházba vezet; be kell vásárolnom. Figyelmemet megragadták a következő termékek: mézes puszedli, kamillás és mézes tusfürdő-testápoló, törökméz, mézes müzli, mézzel töltött aprócukorka többféle fajtában és kiszerelésben. Aztán ezekről eszembe jut egy emlék a múlt heti barátlátogatásomról; mézeskalács szív egyenesen Münchenből. Ezekben nem is kell mondanom, hogy mi volt a közös. Igen, a méz… A mézet már az ókor előtt is ismerték, amit egy spanyolországi sziklarajz bizonyít. Az Ószövetségben pedig írásos emlék korai használatára és meglétére is utal. Magyarország területén a Honfoglalás előtt kezdték használni, egy 1370-es írás támasztja alá ezt a tényt. A méz közel hetven féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Erősíti az immunrendszert, csillapítja a köhögést, édesítőszerként funkcionál, a természetgyógyászatban is alkalmazzák. A mézelő méhek a virágok nektárjából és a mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ez a gyomornedveikkel keveredik, majd átalakítják vegyileg. Így híg, magas víztartalmú mézet kapunk, amiből a későbbiekben a kaptárban dolgozó méhek elpárologtatják a vizet, ezáltal állaga sűrűbb lesz. A méz nem romlandó, ez az egyik legnagyobb előnye. Nemcsak mézeskalácsot, hanem mézbort, mézsört, süteményt is készítenek belőle. Az édességek sokkal omlósabbak lesznek, mint hagyományos cukorral készítve. A cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. Mára inkább az egészséges táplálkozásban játszik szerepet és a gyógyításban. Sebek kezelésére is alkalmazzák, valamint a világításhoz szükséges viasz is előállítható belőle. Nagy kalóriaértékkel bíró készítmény, amely nélkülözhetetlen nyomelemeket is tartalmaz. Ilyen például a kalcium, foszfor, magnézium, nátrium. A legtöbb vitamint tartalmazza: B1-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E-, ezenkívül enzimeket is találunk benne. A mézben lévő hormon óvja a vesét és a májat. Mai kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatása jelentős, baktériumölő szerepe semmiképp sem elhanyagolható. Fajtái: akácméz, gyümölcsvirágméz, hársvirágméz. Rengeteg értékes dolgot tartalmaz még: vitaminokat, folsavat, nikotinsavat, enzimeket is. Gyógyászatban a méhmérget is ismerik; reuma, ízületi gyulladás és egyéb betegségek esetén alkalmazandó. Közvetlen méhszúrás útján érik el a javulást vagy az akupunktúrás pontokon keresztül. Viszont veszélyes is lehet azoknak, akik allergiásak a csípésére; azonnali halált is okozhat. Érdekesség: a méhpempő a dolgozó egyedek hormonváladéka. Ez a méhanya kizárólagos tápláléka, amitől sokkal nagyobb lesz, mint dolgozó társai, és hosszabb ideig is él majd. Emberek szervezetében teljesítményfokozóként funkcionál. A méz pozitív élettani hatásainak tudatában pedig már a szimpatikus Micimackót is megértjük, hogy miért is rajong annyira a mézért…