PROMO

Milyen szempontok szerint javasolt bankszámlacsomagot választani?

Milyen szempontok szerint javasolt bankszámlacsomagot választani?

2024. május 16., csütörtök
Milyen szempontok szerint javasolt bankszámlacsomagot választani?

Akár az első bankszámlánk nyitására készülünk, akár egyszerűen váltani szeretnénk, érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen bankszámlacsomag számunka a megfelelő. Az ajánlatok bankonként is eltérhetnek, de ugyanaz a bank is számos eltérő lehetőséget kínál, ezért a döntés előtt érdemes minél több szempontot figyelembe venni. Hogy mik is ezek? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Fotó: 123rf.com

 

Miért fontos a bankszámla?

Egy bankszámla számos előnnyel járhat. Először is lehetővé teszi a pénzügyeink egyszerű készpénzmentes kezelését, hiszen kiadásainkat másodpercek alatt rendezhetjük akár bankkártya, akár internetbank segítségével, átutalási megbízásokat indíthatunk és az egyenlegünket is folyamatosan figyelemmel kísérhetjük. 

Ha pénzünket bankszámlán tartjuk, azt mindig biztonságban tudhatjuk, hiszen, ha a bankkártyánk idegen kézbe is kerül, azt egy telefonhívás segítségével, vagy akár a mobilbankunkon keresztül letilthatjuk, így a rajta tárolt összeghez senki sem férhet hozzá. A bankszámla mellé minden esetben igényelhetünk bankkártyát. A bankkártya segítségével nem kell többé a boltban a visszajárót számolgatni, esetleg azon aggódni, hogy elég pénzt vittünk-e magunkkal: a kártyát egyszerűen a kártyaelfogadó terminálhoz érintjük, és már rendeztük is a számlánkat. Ugyanígy egyszerűbbé válik az online vásárlás is, melynek során csak a bankkártyánk adatait kell megadnunk, és ki is fizettük a megrendelt termékeket. 

Mi alapján válasszuk ki a nekünk való bankszámlacsomagot?

Az alábbiakban néhány tippet jelenítünk meg a bankszámlacsomagok kiválasztásához

1. Számlavezetési díjak

A bankszámla nyitás a legtöbb esetben ingyenes, ez azonban nem jelenti azt, hogy a számlánk vezetéséért, használatáért ne kellene fizetnünk. A döntés során az első lépés legyen a bankok ajánlatainak összehasonlítása. Előfordulhat, hogy a bankok akciókat hirdetnek, azonban ne csupán az aktuális akciókat figyeljük, hiszen ezek jellemzően csak az első 1-2 évre vonatkoznak, ennek leteltével azonban jelentősen megugorhat a havidíjunk. Tekintsük át tehát a teljes ajánlatot a későbbi évekre vonatkozóan is, így valóban teljes képet kaphatunk a számlacsomag díjazásáról. Szerencsére már online is számos bankszámla kalkulátor elérhető, melyek segítségével biztosan megtaláljuk majd a számunkra megfelelő ajánlatot.

2. Egyéb költségek

Bankszámlánknak nem csupán egy rendszeresen megfizetendő számlavezetési díja lehet, hiszen bankunk számos olyan szolgáltatást nyújt nekünk, melynek ellenértékét meg kell fizetünk. Ilyen lehet a külföldi – vagy akár hazai – bankszámlára való átutalás, a fizetési kérelmek indítása, a bankfiókban való készpénz befizetése vagy éppen felvétele, a valutaváltás. Vannak azonban olyan törvényi előírások, amelyek a költségeink csökkentését célozzák. Ilyen például, hogy minden ügyfélnek biztosítani kell havi két ingyenes készpénzfelvételt max. 150.000 Ft-ig, a 20 000 forint alatti, elektronikus úton intézett lakossági átutalás pedig mentes a tranzakciós illeték alól

A fentiekre tekintettel nagyon fontos tehát, hogy a bankszámlacsomagunkat a személyes preferenciáink szerint válasszuk meg. Ha inkább a készpénzes fizetést részesítjük előnyben, válasszunk olyan megoldást, ahol a pénzfelvétel kedvezőbb feltételek szerint történik, ha pedig a mobilfizetést preferáljuk, keressük az okostelefonnal való fizetési lehetőségeket.

3. Folyószámlahitel lehetősége

Bizonyos esetekben lehetőségünk van arra, hogy a folyószámlánkon elhelyezett biztonsági tartalékot – a hitelkeret erejéig – igénybe vehessük, majd azt a következő hónapban - a számlánkra érkező utalás pl. munkabér révén - visszafizessük. Ha ennek eleget tettünk, akkor a következő hónapban szintén felhasználhatjuk ezt az összeget, mely után kamatot sem kell fizetnünk, amennyiben időben visszafizetjük a tartozásunkat. 

Ha tehát előfordulhat olyan eset, hogy a hónap végén még egy kisebb összegre szükségünk lesz, esetleg egy váratlan kiadásra szeretnénk így felkészülni, érdemes meggondolni ezt a lehetőséget is. 

4. A bank

Bár a legtöbb esetben nem ez lesz a legfontosabb szempont, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy melyik banknál nyitjuk meg a számlánkat. Ha például egy kisebb városban élünk, és az online bankolást még nem szoktuk meg teljesen, figyelembe kell venni azt, hogy melyik bankfiók elérhető a közelünkben, ha pedig gyakran van szükségünk készpénzre, a könnyen hozzáférhető ATM-ek száma lehet döntő tényező. Ha viszont ügyeinket inkább elektronikus úton intézzük, a bankunk kiválasztásakor az online felületet és a mobilapplikáció által kínált lehetőségeket érdemes figyelembe venni.

Ha nem szeretnénk megjelenni a bankfiókban, válasszunk olyan pénzintézetet, ahol lehetőséget biztosítanak az online bankszámlanyitásra, melyet így otthonunkban, egy számítógép és okostelefon segítségével magunk is megtehetünk. 

Merjünk váltani!

Sokakkal előfordul az, hogy az első bankszámlanyitáskor kapott számlacsomagot használják akár éveken keresztül. Érdemes azonban rendszeresen átnézni a számlamozgásokat, hiszen sokszor észre sem vesszük, valójában mennyi pénzt is fizetünk ki bankunknak egy évben a különböző díjtételekre; ez különösen bosszantó lehet akkor, ha az adott szolgáltatást igazából nem is használjuk. Keressünk tehát egy online kalkulátort és tekintsük meg a bankok ajánlatait, ha pedig a jelenlegi megoldásnál találunk kedvezőbbet, merjünk váltani: nem is gondolnánk, ezzel évente mekkora összegeket takaríthatunk meg.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetők el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.