PROMO

Időjárásnak megfelelő öltözködés – mire érdemes odafigyelni?

Időjárásnak megfelelő öltözködés – mire érdemes odafigyelni?

2023. október 27., péntek
Időjárásnak megfelelő öltözködés – mire érdemes odafigyelni?

Régen minden jobb volt, tartja a mondás. Nos, ez biztos sok mindenre igaz, de nem az öltözködésre és annak választékára. Nem csak a divat változásával, de a sportágak terjedésével és a klímaváltozással egyre specifikusabb ruházatok jelentek meg a piacon. Végigveszünk néhány aspektust, amivel segítünk eligazodni.

Ki gondolta volna?

Ha az időjárás és öltözködés kulcsszavakra gondolunk, akkor általában elsőre a túrázás vagy a síelés, azaz a klasszikus kültéri sportok jutnak eszébe mindenkinek. Ezen sportok esetében valóban fontos a réteges öltözködés, a légáteresztő aláöltözők használata, valamint a hidrofób, azaz víztaszító anyagok viselete. Ilyen és ehhez hasonló praktikus kiegészítőket találhatunk a Sportano oldalán is. Most azonban egy külső szemlélő számára kevésbe változatos sporton keresztül mutatjuk be ennek fontosságát. Jöjjön hát a jóga!

Namaste, azaz köszöntünk a jóga világában

A jóga egy többjelentésű szanszkrit szóösszetétel, ami az összekapcsolódás és igába hajtás szavakból lett megalkotva. A jóga célja a testi-lelki harmónia megteremtése azáltal, hogy befelé figyelünk és uraljuk a testünket, gondolatainkat. Magyarországon az 1900-as évek közepére vezethető vissza a jógaoktatás megjelenése. Napjainkra a jóga egy közkedvelt, népszerű és divatos testmozgássá vált. Az ország minden pontján működnek jógastúdiók és jógaterapeuták. Különféle típusú és fokozatú oktató képzésre hazai és nemzetközi diplomákat is lehet már szerezni.

A jóga egy kezdő, külső szemlélőnek könnyed, unalmas üldögélésnek tűnhet különböző pózokban. Könnyű beleesni ebbe a hibába, de egy óra után le lehet rombolni a sztereotípiákat. Olyan izmokat képes átmozgatni, amiről nem is tudjuk, hogy léteznek. Olyan szintű koncentráltság, fókuszálás szükséges hozzá, hogy nem marad energia a gyakorlat közben másra figyelni, így ténylegesen pozitívan hat a szellemi egyensúlyunkra is. Ezen kívül, ami egészen különleges benne, hogy nemtől és korosztálytól tényleg független és ugyanazokat a gyakorlatokat végezheti a nagymama, mint az unokája, vagy éppen a férj és a feleség is.

A jóga felszerelés fontosságáról is beszélnünk kell, mivel meghatározhatja az élményt, ha nem megfelelő öltözékben vagy nem megfelelő matraccal kezdünk neki a gyakorlatoknak. A jógaszőnyegek elsődleges célja, hogy ne a kemény és kevésbé tiszta padlóval érintkezzünk, ne csússzon a talpunk, így biztos lábakon végezhetjük a gyakorlatokat. Természetesen a divat ezt a területet is elérte, így az egyszínű alapdarabokon kívül már színes, mintás változatos eszközökön is jógázhatnak a sportág szerelmesei. Egy benti gyakorlati órán fontos a kényelmes jógafelső, illetve a rugalmas leggings kiválasztása.

A jóga sokáig funkcionált jórészt a stúdiókban, edzőtermekben a négy fal között. Fokozatosan vált outdoor, azaz kültéri sporttá is. A legkülönbözőbb helyeken végezhetjük a gyakorlatok, hiszen nem kell hozzá más, csak egy szőnyeg és a testünk megfelelő öltözékben. A rutinos jógásokat szinte vonzzák az extrém helyszínek: vízparton, tetőn, SUP-on a vízen ringatózva, hídon, erdőben. Közös ezekben a helyszínekben, hogy az időjárásnak és a helyszínnek megfelelő öltözékben érdemes kimozdulni és belevágni a gyakorlatokba. A kényelem a jóga pulóverek és melegítő nadrágoknál is elsődleges szempont. A sportág gyakorlott képviselőinek érdemes több szőnyeggel is dolgozni külön bel- és kültéren.

Képek forrása:pixabay.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.