PROMO

Az élelmiszeripari élvonalában – állás Szeged városában és környékén

Az élelmiszeripari élvonalában – állás Szeged városában és környékén

2023. szeptember 11., hétfő
Az élelmiszeripari élvonalában – állás Szeged városában és környékén

Bár hazánk hagyományosan a mezőgazdaság területén számít erősnek, a szektorra épülve meglehetősen jelentős élelmiszeripari termelés is kiépült. E tekintetben több település és régió is kiemelhető, ám Szegeden és környékén globálisan is ismert termékek előállítását végzik.

Szektorok kapcsolódása

Egy ország fő gazdasági tevékenységét számos tényező befolyásolja. A földrajzi adottságok, az elérhető nyersanyagok, illetve az emberi erőforrások csak néhány ezek közül. A nagyobb területű országokban persze az is gyakran előfordul, hogy a gazdaság több lábon képes állni, számos részegységgel, egymással összefonódó szektorokkal. Hazánkban ez kevésbé tud ugyan megvalósulni, de itt sem jellemző az, hogy egyetlen területre támaszkodnánk.

Földrajzi adottságainkat azonban sosem akartuk kihasználatlanul hagyni, hiszen az Alföld hatalmas kiterjedésű termőterületei remek alapot adnak a mezőgazdasági tevékenységre. Épp ezért ez a szektor lényegében évszázados múltra tekint vissza, mára pedig egészen komoly méreteket öltött. Növénytermesztés, állattenyésztés és a földek egyéb célú hasznosítása egyaránt szerepel a palettán, ez pedig természetesen az Alföld területén található településekre és városokra is hatással van.

A mezőgazdaság mellé az évek során képes volt felnőni az élelmiszeripar is, mely a megtermelt javak feldolgozásából és a termékek értékesítéséből volt képes szép eredményeket elérni. E két szektor természetesen az álláspiac tekintetében sem elhanyagolható, hiszen emberek tízezreinek képes munkát biztosítani. Ha a hazai élelmiszeripar élvonaláról van szó, akkor pedig Szeged, illetve a déli, délkeleti régiók megkerülhetetlenek. Számos állás Szeged városában például éppen ehhez a területhez köthető.

Méltán híres termékek

A Szeged környéki mezőgazdaság és a helyi ipar lényegében a fűszerpaprikára, illetve a Pick gyár tevékenységére épül. A szegedi paprika, illetve a Pick téliszalámi jelentőségét jól mutatja, hogy a hazai hungarikumok listájára is felkerültek. Olyan, lényegében nemzetközi szinten is ismert termékekről van szó, melyek lényegében önmagukban is kiválóan jelképezik a helyi élelmiszeripar profizmusát. Ezek előállítása és a konzisztens minőség megtartása ugyanakkor összehangolt munkát igényel, így természetesen közvetve számos állás Szeged e termékeihez köthető.

A paprika termesztése és feldolgozása is rendkívül sok lépésből álló, összetett folyamat, mely az óriási volumenéből fakadóan ezrek munkáját igényli, de ez talán még összetettebb a Pick esetén. A folyamat értelemszerűen szintén a mezőgazdaságnál, az alapanyagul szolgáló állattenyésztésnél kezdődik. A folyamat, míg eljutunk a szalámiig és más, feldolgozott termékekig, számos részterületet ölel fel. A Pick gyár jelenleg is több ezer munkavállalót alkalmaz, mely jól mutatja a terület munkaerőpiaci jelentőségét.

Az élelmiszeripar egyik másik fontos jellemzője, hogy rendkívül széles rétegek számára képes munkát biztosítani. Az élelmiszer feldolgozása egy dolog, de a késztermékek értékesítése, promóciója és a logisztika kivitelezése szintén fontos lépései a teljes folyamatnak. Így tehát jó néhány állás Szeged leghíresebb termékének az elosztásában, értékesítésében segíti az üzemet. A húsfeldolgozó élelmiszeripar egyébként érdekes módon Szeged környékén is jelentős, így például egy állás Szentes városában nagy valószínűséggel kötődhet a szektorhoz.

Éléskamrák tárháza

A ’Magyarország éléskamrája’ kifejezést bizonyára sokan hallották már, ám lényegében képtelenség eldönteni, hogy pontosan mely városra, vagy régióra vonatkozik. Az adott területen élők közül mindenki a sajátjának érzi és sok helyen valóban megalapozottnak érezhető ez a jelző. A sorba nyugodtan beállhat Szeged vagy akár a környéken található Szentes is, hiszen mindkét város kifejezetten nagy léptékű élelmiszeripari szereplőnek számít, termékeik pedig az egész országban megtalálhatók a boltok polcain.

Ennek megfelelően egy állás Szeged vagy egy állás Szentes városában nagy valószínűséggel valamilyen formában kapcsolódik az élelmiszeriparhoz, akár közvetve, akár közvetlenül. A termékek népszerűsége és minősége pedig abszolút az itt működő cégeket igazolja, egyben kiváló lenyomata a nekik dolgozó munkások elhivatottságának. Azt persze nem állíthatjuk, hogy ebben a régióban az élelmiszeriparon kívül ne lenne más álláslehetőség, hiszen rendkívül színes a paletta, de ilyen komoly jelentősége e szektornak talán sehol máshol az országban nem tapasztalható.

Egy állás Szeged városában mindenesetre kiváló opció lehet azok számára, akinek szimpatikus a terület és szeretnének egy nagy márka kötelékében dolgozni. Ha pedig valaki másra vágyik, de a környéken keres állást, bátran nézzen körül az aktuálisan elérhető online álláshirdetések között, hiszen bizonyára megtalálja majd a neki megfelelő lehetőségeket. Élelmiszeripari vagy más állások – a lehetőségek adottak Szegeden is és a környező településeken is.

Képek forrása: profession.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.