PROMO

Tippjeink a könnyebb emésztésért

Tippjeink a könnyebb emésztésért

2023. június 7., szerda
Tippjeink a könnyebb emésztésért

Az emésztési nehézségek, különösképpen a ritka, nehéz vagy fájdalmas székletürítés sok kellemetlenséget okoz nap mint nap emberek milliói számára. Keveset beszélünk róla, pedig a problémamentes emésztés és a rendszeres bélmozgás kulcsfontosságú a jó egészség és a jólét szempontjából. A székrekedés gátolhatja a normális bélmozgást, ami kellemetlen tüneteket okozhat, például puffadást, feszülést, kellemetlen érzést a hasban és nehézséget a székletürítés során. A székrekedés akkor jelentkezik, amikor a bélmozgások ritkulnak vagy nehézséget okoznak, és a széklet nehezen ürül. Lehet időszakos vagy krónikus, és számos tényezőtől függően alakulhat ki. (x)

Okai változatosak lehetnek, és gyakran összefüggenek az életmóddal, a táplálkozással és az egészségügyi állapottal. Ha szembesülsz a székrekedés problémájával, ne aggódj! Az alábbiakban megosztunk néhány hatékony tippet és megoldást ennek a kellemetlen panasznak a megszüntetésére.

Egészséges étrend

Az étrendünk kulcsszerepet játszik az emésztésünk és a székrekedés megelőzése terén. Legfontosabb szabály, ha jót szeretnénk tenni emésztésünkkel, fogyasszunk megfelelő mennyiségű rostot minden nap. A friss gyümölcsök, zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek egyaránt kiváló rostforrások, valamint nagyon magas a víztartalmuk is. A rost segít növelni a széklet térfogatát és megkönnyíti a bélmozgást, ezáltal megelőzheti a székrekedés kialakulását.

Az olajos magvak ugyan kimaradtak az előző listáról, de nem kevésbé fontos szerepet tölthetnek be a székrekedés megelőzésében, ugyanis kifejezetten gazdag forrásai az egészséges zsíroknak és rostnak. Fogyassz naponta egy maréknyi diót, mandulát, lenmagot vagy chia magot, hogy támogasd az egészséges bélmozgást. Ne feledd, a székrekedés megszüntetése azonnal megtörténhet, ha odafigyelsz a táplálkozásodra.

Megfelelő folyadékbevitel

A táplálkozásról beszélve nem mehetünk el amellett sem, hogy a megfelelő hidratáltság is legalább annyira kulcsfontosságú a normális bélmozgás fenntartásában, mint a megfelelő mennyiségű rost bevitele szervezetünkbe. Fogyassz elegendő mennyiségű vizet minden nap, hogy segíts a széklet lágyításában és könnyebb áthaladásában a bélrendszeren. Ezáltal a székrekedés megszüntetése azonnal megtörténhet, hiszen sok esetben némi plusz – akár székletlazító vagy hashajtó – folyadék elegendő lehet a gyors megoldáshoz.

A testmozgás szerepe

A rendszeres testmozgás is serkenti a bélmozgást, ezért fordul elő gyakrabban a székrekedés az ülőmunkát végzők között. Próbálj beiktatni napi 30 perc mozgást, séta, futás, úszás vagy könnyű aerobik formájában. Sokszor előfordulhat, hogy már minimális fizikai erőfeszítés is elegendő és a székrekedés megszüntetése azonnal megtörténik. A cél nem a túlzások hajszolása, hanem a mozgásszegény életmód megváltoztatása, ami egyébként a székrekedés mellett szinte egymillió más problémáért is felelős lehet.

Székletürítési rutin

Sokan nem is gondolnak bele, de kétségkívül hasznos lehet a székrekedés megelőzése szempontjából, ha megpróbálunk minden nap azonos időpontban székletet üríteni. A napi rutin kialakítása segíthet a bélrendszernek a megfelelő működés fenntartásában. Leghatékonyabb valószínűleg a reggeli készülődés időszaka, de ez személyfüggő, hogy kinek hogyan működik az emésztése. Néhány nap tudatos próbálkozás után azonban kialakulhat új rutin, amihez szervezetünk alkalmazkodni tud. Ebben az esetben a székrekedés megszüntetése azonnal ugyan nem történik meg, de néhány nap múlva már jelentős javulást tapasztalhatunk.

Stresszkezelés

A stressz és a székrekedés között szoros az összefüggés a kutatások szerint, ezért a stresszkezelés kulcsfontosságú lehet a székrekedés enyhítésében és megelőzésében. A stressz ugyanis hatással van az emésztőrendszer működésére, és az ideg-, valamint az emésztőrendszer közötti kapcsolat miatt a stressz fokozódása gyakran vezethet székrekedéshez (igaz, sokaknál éppen fordított hatással bír a stresszes életmód). Emellett a stressz negatív hatással lehet az étvágyra és az egészséges étrendre is, ami tovább fokozhatja a székrekedést.

A jó hír azonban, hogy a különféle stresszkezelési módszerek segíthetnek a székrekedés enyhítésében. Ilyenek a relaxációs technikák, az időmenedzsment és a megfelelő alvás is.

Székrekedés terhesség alatt

Terhesség alatt a hormonális változások és a megnövekedett méh nyomása a bélműködésre is hatással van, ami sajnos gyakran eredményez székrekedést. Ez a probléma a kismamák számára egyáltalán nem ismeretlen, azonban kis odafigyeléssel enyhíthető, vagy éppen megelőzhető a terhesség alatti székrekedés.

Ha a székrekedés tünetei jelentkeznek és tartósan fennállnak, fontos, hogy konzultálj orvosoddal. Ez az első és legfontosabb. Sok kismama azzal nehezíti meg saját maga hétköznapjait, hogy nem beszél róla azzal sem, aki pedig éppen hogy tudna segíteni rajta: az orvosával. Az orvos ugyanis segíthet megfelelő kezelést vagy étrend-kiegészítőket választani, amelyek biztonságosak és enyhíthetik a székrekedés terhesség alatti tüneteit.

Székrekedés elleni gyógyszerek

Amennyiben az életmódbeli változtatások és az otthoni kezelések sem hoznak megfelelő javulást, az orvosod szükség esetén gyógyszereket is felírhat annak érdekében, hogy a székrekedés megszüntetése azonnal megtörténjen. Ezek a következők lehetnek:

  • Osmotikus hashajtók: Ezek a gyógyszerek segítenek lágyítani a székletet és megkönnyítik a bélmozgást.
  • Hashajtók: Vannak hashajtók, amelyek kifejezetten a székletmozgás elősegítésében segítenek, azonban ezeket a gyógyszereket csak rövid távú alkalmazásra javasolják és szigorú orvosi utasítás szerint kell használni.
  • Probiotikumok: A probiotikumok segíthetnek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ami hozzájárulhat a normális emésztéshez és a széklet rendszeres ürítéséhez. Kérdezd meg az orvosodat, hogy javasolja-e probiotikumok szedését a székrekedés enyhítésére.

Összességében a székrekedés megfelelő étrendi és életmódbeli változtatásokkal, valamint a megfelelő folyadékbevitellel gyakran enyhíthető vagy megelőzhető. Azonban ha a tünetek tartósak vagy súlyosak, orvosi konzultáció javasolt és az általa ajánlott gyógymódokat kell követni a székrekedés megfelelő kezelése érdekében. Az esetek többségében a székrekedés megszüntetése azonnal megtörténhet, ha fentieket tudatosan alkalmazod.

A cikket a goldentree.hu támogatta.

Képek forrása: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.