Politika

Sulyok Tamás: a szerb és magyar együttműködés konkrét eredményekkel jár

Sulyok Tamás: a szerb és magyar együttműködés konkrét eredményekkel jár

2 órája
Sulyok Tamás: a szerb és magyar együttműködés konkrét eredményekkel jár

A Szerbia és Magyarország közötti együttműködés számos konkrét eredménnyel jár mind gazdasági, mind pedig kulturális területen - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök Aleksandar Vucic szerb államfővel tartott sajtótájékoztatóján hétfőn Belgrádban.

 

 

A köztársasági elnök kiemelte: nincs magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, ahogy szerb energiabiztonság sincs Magyarország nélkül, a két ország egymásra van utalva.

Szerbia megbízható partner és tranzitország, így potenciálisan a déli irányú földgázszállítás mennyiségi növelése is lehetséges, nem beszélve a tervezett új kőolajvezetékben rejlő lehetőségekről - közölte a magyar államfő.

Elmondta: a vasúti közlekedés területén is kiváló az együttműködés és mindent megtesznek a határátlépés felgyorsítása és a zökkenőmentesebb átléptetés elősegítése érdekében, akár új határátkelők nyitásával is.

Sulyok Tamás gratulált a szerb partnereknek, hogy már idén, határidő előtt befejezik a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéseit. Hozzátette: várhatóan 2026-ban a magyarországi szakaszon is elindulhat a közlekedés.

A szerbiai magyarság helyzetét példaszerűnek és rendezettnek jellemezte, a Vajdasági Magyarok Szövetségét a magyar-szerb kapcsolatrendszer aktív és megkerülhetetlen tényezőjének nevezte.

Hozzátette: a vajdasági magyarok évek óta megbecsültek Szerbiában közösségileg és egyénileg is, szerzett jogaik sem csorbultak. A magyarok is igyekeznek a magyarországi szerbeknek minden jogot és lehetőséget megadni - mondta.

Magyarország Szerbiára nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekint - hangsúlyozta az államfő, kiemelve: Magyarország és az Európai Unió (EU) számára is kulcsfontosságú, hogy Szerbia mielőbb az EU teljes jogú tagja legyen, Szerbia felvétele nélkül ugyanis a Balkán nem stabilizálható.

Ezért Magyarország minden politikai és szakmai segítséget megad a csatlakozási folyamat mielőbbi sikeréhez

- emelte ki az államfő, hozzátéve: ideje lenne a Nyugat-Balkánnak 20 éve tett ígéretet beváltani.

A megbékélési folyamatról azt mondta, hogy az nem jöhetett volna létre a kölcsönös belátás és megbocsátás képessége nélkül.

Ezért is megtiszteltetés számomra, hogy ma Csúrogra és Zsablyára is ellátogatunk, ahol közösen hajtunk fejet a II. világháború során ártatlanul kivégzett magyarok és ártatlanul kivégzett szerbek emlékművei előtt

- hangsúlyozta.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.