Politika

Magyarország mutatott rá az Unió hibájára?

Magyarország mutatott rá az Unió hibájára?

Az egész EU egy kártyavár?

4 órája
Magyarország mutatott rá az Unió hibájára?

Donald Tusk lengyen miniszterelnök fel akarja függeszteni a menedékjogot, és nem ő az egyetlen – olvasható a zeit.de német hírportálon.

Lengyelország a fehérorosz hibrid hadviselés áldozata. Alekszandr Lukasenko szándékosan fegyverként használja a főként a Közel-Keletről elcsábított és Európa külső határaira csempészett embereket. Ezzel akarja destabilizálni Lengyelországot és az EU-t. Kormányfőként Tusknak kötelessége garantálni országa biztonságát. Az, hogy a menedékjog felfüggesztése a megfelelő módja-e Lengyelország biztonságának garantálásának, vitatható, amiről azonban nem szabad vitatkoznunk, az Lengyelország joga, hogy megvédje magát egy hibrid háborúban – szemlézte a cikket a Mandiner.

Júliusban 15 uniós tagállam, köztük Olaszország, Dánia, Ausztria, Görögország és Csehország levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben szigorúbb menekültügyi szabályokat követelt. A holland kormány teljesen ki akar lépni az európai menekültügyi rendszerből, Orbán Viktor Magyarországa pedig követi ezt a példát – írja a szerző. 

Ez semmiképpen sem összeegyeztethető az európai joggal. A jog manapság hajlékony, de hatástalannak tűnik. 

Mindössze egy nappal Tusk kezdeményezése után Ursula von der Leyen törvényjavaslatot terjesztett elő „visszatérési központok” felállítására a harmadik országokban. Az EU Bizottsága 2018-ban még illegálisnak nyilvánította ezt a fajta kiszervezést, ami miatt Magyarországnak 200 millió eurót, és napi +1 millió euró büntetést kell fizetnie.

Meg kell jegyezni, hogy minden szigorító intézkedés azután történt, hogy az EU tavasszal megállapodott az új közös európai menekültügyi politikáról. Az EU a június 9-i európai parlamenti választások előtt akart valamilyen megoldást találni, különben a választók még inkább a szélsőjobb felé sodródródtak volna. Ez a félelem volt az, ami a kompromisszumot egyáltalán lehetővé tette. A megállapodást ennek megfelelően hangosan ünnepelték. Mi is tudunk kemények lenni – ez volt a közös menekültügyi paktum valamennyi aláírójának üzenete az európaiaknak.

Amint a választások véget értek, a tagállamoktól további követelések hangzottak el. Természetesen minden kormánynak megvannak erre a maga okai. 

A lényeg az, hogy a 27 tagállam nem hisz az európai menekültügyi rendszer nemrég ünnepelt reformjában.

Aki ma elfogad egy reformot, majd holnap lebontja azt, az kockáztatja a hírnevét. Ez aláássa a politikába vetett bizalmat. Jó okunk van arra, hogy szigorúbb európai menekültügyi politikát követeljünk, de ennek európai szintűnek kell lennie, különben Európa a renacionalizálódást kockáztatja – jegyezte meg a cikk, ugyanis a szerző szerint

nem kell ahhoz Putyinnak lenni, hogy e fejlemény láttán feltegyük magunknak a kérdést: az egész EU egy kártyavár?

A teljes cikk ITT olvasható el.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.