Politika

Magyarország ki akar maradni a kereskedelmi hidegháborúból

Magyarország ki akar maradni a kereskedelmi hidegháborúból

2 órája
Fotó: Czeglédi Zsolt
Magyarország ki akar maradni a kereskedelmi hidegháborúból

Magyarország ki akar maradni a Brüsszel és Nyugat-Európa által hirdetett "kereskedelmi hidegháborúból", helyette a gazdasági semlegesség politikáját követi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Békés vármegyei Geszten. Gulyás Gergely közölte: a kormány a következő években kiemelt feladatának tekinti a megfizethető lakhatást, a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremeléseket és a kis- és közepes vállalkozások (kkv) méretugrását.

 

A kihelyezett kormányülés helyszínén tartott Kormányinfón a miniszter hangsúlyozta, Magyarország számára a kereskedelmi hidegháború rendkívül veszélyeket rejt, mert a magyar gazdaság exportvezérelt, és egy ilyen hidegháború elzárja az országot a piacoktól és a befektetési lehetőségektől.

Közölte, a gazdasági semlegesség lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb növekedést. A következő években az a cél, hogy a magyar gazdaság 3-6 százalék között növekedjen - mondta.

Hozzátette: a gazdasági növekedést konkrét programok is segíteni fogják. Korábban már bejelentették a munkáshitel bevezetését, a tőkejuttatást a kkv-nak és a családi adókedvezmény megduplázását.

Gulyás Gergely a további feladatok között említette a megfizethető lakhatás kapcsán a kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására hirdetett programot. Azt szeretnék, ha a munkaadók és munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének - tette hozzá.

A kkv-kal kapcsolatban azt mondta, a következő két évben szeretnék a nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani.

Jelezte, ezek a programok részét képezik a november első tíz napjában benyújtandó jövő évi költségvetésnek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.