Politika

Magyarország felelős szomszédságpolitikát folytat

Magyarország felelős szomszédságpolitikát folytat

Problémamentes az együttműködés

2 órája
Magyarország felelős szomszédságpolitikát folytat

A magyar és a szerb kormány problémamentes együttműködése biztosítja a lehetőséget arra, hogy ne legyen akadály a vállalatközi együttműködések felépítésében sem - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-szerb üzleti fórumon elmondott beszédében aláhúzta, hogy az ilyen találkozók fontos eszközt jelentenek ahhoz, hogy a következő évek ne a világ ismételt blokkosodásáról szóljanak, hanem a konnektivitásról, az összeköttetésekről.

Mi az elmúlt években önökkel, a gazdaság képviselőivel együtt Magyarországon sokat tettünk annak érdekében, hogy ne legyen félnivalónk, hogy a magyar vállalatoknak ne kelljen félniük a nemzetközi versenytől, ezért Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, a magyar vállalatoknak az érdeke az, hogy a világgazdaság szabad, rugalmas és szabályokon alapuló legyen

- mondta. "Ehhez pedig arra van szükség, hogy a világgazdaság és a világkereskedelem szabadsága teljes mértékben érvényesüljön. Jó hír, hogy mai vendégeink, a szerbek pontosan így gondolkoznak erről a kérdésről.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

A józan ész talaján állnak, ideológiai megkötöttségek nem korlátozzák őket" - tette hozzá.

Így tehát a két ország, a két kormány problémamentes együttműködése biztosítja a lehetőséget arra, hogy ne legyen akadály a vállalatközi együttműködések felépítésében sem

 - folytatta. Majd ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar-szerb együttműködés az elmúlt évek folyamán igazi sikertörténetté vált. "Stratégiai területeken tudtuk úgy összekötni magunkat, hogy a nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdekeink érvényesítése együtt sokkal könnyebb, mint külön-külön" - fogalmazott. "Az, hogy stratégiai partnerek vagyunk, és hogy ez egy sikertörténet, nem kommunikációs elemek ma már, hanem a valóság" - vélekedett. 

Rámutatott, hogy Magyarország felelős szomszédságpolitikát hajt végre a Nyugat-Balkánon, amelyben Szerbia kulcsfontosságú. "A térséggel való kereskedelmünk 73 százaléka is Szerbiával valósul meg. Minden évben ott nagyjából ötmilliárd euró körül hullámzik a kereskedelmi forgalmunk, rendre a rekorddöntés közelében" - húzta alá, kiemelve, hogy a szerb gazdaság dinamikusan fejlődik, idén 4,5 százalékkal nőtt a teljesítménye. 

Ezért is vicces, hogy az Európai Unió egyes tagállamai nem akarják megnyitni a szerbekkel a csatlakozási folyamatban a harmadik fejezet klasztert, aminek a címe 'Versenyképesség és Növekedés'. Ha valaki növekedést akar látni, azt javaslom, egy hónap különbséggel menjen el kétszer Belgrádba, és akkor meglátja, mit jelent az, hogy növekedés

 - fogalmazott.

 

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.