Politika

Botrányos kijelentéseket tett Magyar Péter

Botrányos kijelentéseket tett Magyar Péter

Megbízatását is visszavonhatják

2 órája
Botrányos kijelentéseket tett Magyar Péter

Magyar Péter azon szavai, melyekben Adolf Hitlert idézte, és Hitler tanítványainak nevezte a közmédia munkatársait, botrányosak, hamisak és ízléstelenek, ez a viselkedés szembemegy az Európai Parlament (EP) eljárási szabályával - közölte Dömötör Csaba fideszes EP-képviselő a Facebook-oldalán.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Bejegyzésében a kormánypárti politikus arról is tájékoztatott, hogy a Tisza Párt vezetőjének kijelentése az EP gyakorlata alapján a súlyos kötelezettségszegést is kimeríti, ezért meg kell vonni a szakbizottsági elnökhelyettesi megbízatását.

Jelezte, hogy az uniós Fidesz-delegáció nevében levelet küldött Roberta Metsolának, melyben arra szólítják fel az EP elnökét, hogy tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.

Dömötör Csaba bejegyzése szerint levelében felidézte, hogy a Tisza Párt elnöke a múlt szombati rendezvényen így fogalmazott: „Ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz, az állampárt propagandájának, a tanítványok pedig megfogadták a mesterük tanácsát.”

A fideszes EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy 

Magyar Péter szavai relativizálják a náci birodalom rémtetteit, köztük a holokauszt felfoghatatlan tragédiáját; nem véletlen, hogy hazai zsidó közösségek is szót emeltek a kijelentésekkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy mivel a fenti mondatok a magyar közmédia ellen szervezett tüntetésen hangzottak el, így egyértelmű, hogy ezekkel újságírókat minősített példátlan módon - írta levélben a képviselő, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a pártelnök "hamis, durva és ízléstelen történelmi párhuzamot vonva" sérteget magyar és európai polgárokat, és a holokauszt felfoghatatlan tragédiáját önös politikai érdekből használja fel.

Dömötör Csaba a levélben arra hívta fel Roberta Metsola figyelmét, hogy Magyar Péter viselkedése megsérti az Eljárási Szabályzat 10. cikkében lefektetett rendelkezéseket, melyek értelmében „a képviselők magatartását kölcsönös tiszteletnek kell jellemeznie, annak a Szerződésekben és különösen az Alapjogi Chartában meghatározott értékeken és elveken kell nyugodnia”.

Magyar Péter kijelentése a parlament gyakorlata értelmében az Eljárási Szabályzat 21. cikkében foglalt súlyos kötelességszegést is kimeríti, amely következtében meg kell vonni a megválasztott tisztségekre, köztük különös tekintettel a bizottsági elnökhelyettesi tisztségre vonatkozó megbízatását - hangsúlyozta Dömötör Csaba, aki arra szólította fel az EP elnökét: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a "méltatlanná vált" EP-képviselő ne láthassa el a továbbiakban az alkotmányügyi bizottság elnökhelyettesi feladatait.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.