Politika

A területi autonómia mellett szólalt fel Németh Zsolt

A területi autonómia mellett szólalt fel Németh Zsolt

Ezáltal lehet a kisebbségek emberi jogait garantálni

2 órája
A területi autonómia mellett szólalt fel Németh Zsolt

A demokratikus részvétel kulcsfontosságú intézményének nevezte a területi autonómiát Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának vezetője a tanács strasbourgi székhelyén kedden rendezett panelbeszélgetés előtt, kiemelve, hogy ezáltal lehet a kisebbségek emberi jogait garantálni.

 

A Békés együttélés az etnikai közösségek között elnevezést viselő panelbeszélgetést annak alkalmából rendezték, hogy idén lett 800 éves a Diploma Andreanum nevű, II. András magyar király által a Szászváros és Barót közötti területen lakó erdélyi szászoknak adományozott kiváltságlevél.

Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy az autonómia - amelyet hatékony kisebbségvédelmi modellnek nevezett - nagy mértékben hozzájárul egy régió gazdasági fejlődéséhez és kibontakozásához is.

Az Európai Unió döntő feladata lenne, hogy egyre szorosabbra fűzze a kapcsolatot az Európa Tanács ezen instrumentumaival, mert az EU keretei között sajnos mind ez idáig nem született meg a hatékony kisebbségvédelmi rendszer

- szögezte le.

A rendezvényen felszólalt Komlóssy József, a magyar delegáció kisebbségi ügyekkel foglalkozó tanácsadója is, aki leszögezte: az Andreanum és az általa elért eredmények bizonyítják, hogy a demokrácia alapjain megteremtett regionalizáció nemcsak 800 éve, hanem napjainkban is működőképes.

Mint mondta, ez a rendszer a megbízható és stabil kormányzást is előmozdítja, mind helyi, mind helyi, mind regionális szinten.

Hangsúlyozta továbbá: az ebben a dokumentumban foglaltaknak ma is meg kell felelniük az Európa Tanács tagállamainak.

Célunk a megosztottság nélküli Európa megteremtése, meg akarjuk őrizni Európa sokszínűségét, megtartani nemzeti, kulturális és vallási diverzitását

- fogalmazott.

A beszélgetésen ugyancsak felszólaló Armin Laschet, az ET Parlamenti Közgyűlésének alelnöke is, aki felbecsülhetetlen értéknek nevezte az Andreanumot, valamint rámutatott arra, hogy bár egy államnak tiszteletben kell tartania a területére érkezők jogait, nagyon fontos, hogy az érkezők is betartsák az adott ország törvényeit, kiemelve: egyetlen vallás sem állhat az állam alkotmánya felett.

A beszélgetésen szintén részt vevő Ian Liddell- Grainger, a parlamenti közgyűlés konzervatív képviselőcsoportjának volt vezetője is, aki ugyancsak méltatta az Andreanumot, amelyet az angol Magna Chartához hasonlított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.