Politika

A miniszterelnök új rekordot döntött a magyar politikai történelemben

A miniszterelnök új rekordot döntött a magyar politikai történelemben

A miniszterelnök Tisza Kálmán rekordját adta át a múltnak.

2024. október 21., hétfő
Fotó: Zoltán Fischer
A miniszterelnök új rekordot döntött a magyar politikai történelemben

A magyar történelemben mától Orbán Viktor egyedüliként birtokolja az egy huzamban leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnök címét – írta meg az Index.

Fotó: Zoltán Fischer. 

 

Korábban Tisza Kálmán volt az, aki több mint 14 éven és négy hónapon – egészen pontosan 5259 napon – keresztül kormányozta az országot 1875 októbere és 1890 márciusa között.

Rekordját az összes, miniszterelnökként eltöltött napokat nézve több mint száz éven keresztül senki sem tudta megközelíteni sem, egészen Orbán Viktorig. a legközelebb Lázár György járt hozzá, aki 1975 és 1987 között volt miniszterelnök, igaz, jóval kisebb hatalmi befolyással. Orbán Viktor 1998 és 2002 között töltötte első ciklusát, majd 2010-ben, nyolcévnyi baloldali kormányzás után tért vissza a hatalomba, amelyet három országgyűlési választás után is jelentős többséggel birtokol.

A kormányfő Tisza Kálmán első rekordját a miniszterelnöki napokat nézve még 2020 novemberében döntötte meg, hétfőtől pedig az egyhuzamban hatalmon lévő miniszterelnöki napok rekordját is sikerrel átlépte.

Megjegyzendő, hogy a Tisza név idén máshogy is közelebb került a kormányfőhöz, ugyanis idén adták át a felújított geszti Tisza-kastélyt, amelyben azóta már kétszer is járt a miniszterelnök, hiszen az átadáson beszédet mondott, majd néhány hete a kihelyezett kormányülést is itt tartották meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.