Politika

A Gripen gyártója magyarországi fejlesztőintézetet tervez létrehozni

A Gripen gyártója magyarországi fejlesztőintézetet tervez létrehozni

Magyarország a légterek őrzője!

11 órája
A Gripen gyártója magyarországi fejlesztőintézetet tervez létrehozni

Magyarországnak mint a NATO elkötelezett tagjának alapvető érdeke a szoros stratégiai, védelmi együttműködés a Saabbal. A svéd vállalattal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően a meglévő haditechnikai együttműködésen túl katonai képességeink közös fejlesztése is erősíti mindkét ország biztonságát - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtöki közleménye szerint.

 

A tárca tájékoztatása szerint a miniszter a vállalat linköpingi gyárban, ahol bemutatták a Saab legújabb technológiai fejlesztéseit, úgy fogalmazott:

Célunk, hogy a Saabbal ne kizárólag Gripen-alkalmazóként, hanem kutatás-fejlesztési együttműködőként is hosszú távú és eredményes kapcsolatunk legyen.

A HM tájékoztatása szerint a honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá Micael Johanssonnal, a Saab vezérigazgatójával, amelynek értelmében kiterjedt, a mostaninál szorosabb együttműködés jön létre Magyarország és a svéd vállalat között.

A közleményben idézték a honvédelmi minisztert, aki arról is szólt: "Örömünkre szolgál, hogy a Saab magyarországi bázissal repülőipari fejlesztőintézetet tervez létrehozni, amely a VIKI-vel, a Védelmi Innovációs Kutatóintézettel megkezdett munkát folytatva a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a 3D-s nyomtatás és új anyagtechnológiai területeire kíván fókuszálni." 

Hozzátette: az együttműködés elmélyítése kiemelt védelmi innovációs lehetőségeket biztosíthat a magyar kkv-k és védelmi innovációs vállalatok számára.

A HM közlése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy Magyarország a svéd Saabot kulcsfontosságú partnernek tekinti a Magyar Honvédség modernizációs programjában, és emlékeztett arra, hogy csaknem két évtizede védik Gripenek a magyar, több szomszéd ország - Szlovákia, Szlovénia, Horvátország -, illetve három évente a balti államok légterét. 2025-ben negyedik alkalommal fogják a magyar Gripenek ezt a feladatot ellátni, jelentősen hozzájárulva a magyar emberek, valamint a NATO és az EU biztonságához - idézte a minisztert a tárca közleménye.

A tájékoztatás szerint a miniszter csütörtök délután újra Brüsszelben tárgyal, hogy a NATO védelmi miniszteri értekezletén képviselje Magyarország érdekeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.