Politika

Ujhelyi a határon túli választókerületekről: nem ördögtől való javaslat

Ujhelyi a határon túli választókerületekről: nem ördögtől való javaslat

Emlékeztetett, erre tett már javaslatot az MSZP és Karácsony Gergely is

Kovács György
1 órája
Ujhelyi a határon túli választókerületekről: nem ördögtől való javaslat

Ellenzéki körökben egyre terjed egy pletyka, miszerint a kormány létrehozna külhoni választókerületeket. Noha erről még senki sem állt elő bármilyen konkrétummal vagy bizonyítékkal - még a dolgot először felvető Magyar Péter sem - az ellenzéket egyre jobban foglalkoztatja az ügy. A témában most Ujhelyi István szólalt meg egy nyílt levél keretében. Írásában felhívja a figyelmet arra is, hogy ennek létrehozására korábban már az MSZP és Karácsony Gergely is tett javaslatot, ezért a most kialakult ellenzéki, elutasító attitűddel nem ért egyet.

 

Indulatos vita zajlik a Fidesz-kormány legújabb, állítólagos választási törvénymódosítási tervéről, ami azonban egyáltalán nem ördögtől való, hiszen - sokan már elfelejtették, de - egykoron még Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és Molnár Gyula MSZP-elnök is a határon túli, egyéni választási körzetek létrehozására tett közös javaslatot

- kezdte nyílt levelét Ujhelyi István.

Az egykori szocialista politikus kiemelte, a határon túli egyéni körzetek létrehozása egyébként nem egyedülálló: a 151 fős horvát parlamentben például három mandátumot választanak meg a határon túli horvátok. Valamint felhozta a francia példát is - amely az állítások szerint mintául szolgálna az új körzetek létrehozásában - ahol a nem Franciaországban élő francia állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak meg, ami a mandátumok két százalékát jelenti esetükben.

Önmagában a határon túli egyéni körzetek esetleges létrehozását felesleges zsigeri alapon elutálni

- fogalmazott. Személyes álláspontja szerint a "határon túli egyéni választási körzetek esetleges létrehozása önmagában egy vitaképes javaslat". 

Nem értek egyet azzal az ellenzéki attitűddel, ami a határon túli magyarok jelenleg ismert és nyilvánvalóan ezer okból táplálkozó Fidesz-pártisága miatt tart attól, hogy demokratikus versenyben (tételezzük fel, hogy előállhat ilyen) megmérettesse magát és saját jelöltjeit, saját elképzeléseit, saját igazát. Ha lesznek határon túli egyéni körzetek, akkor a magát komolyan vevő ellenzéki pártoknak saját jelöltet kell állítania és lehetőség szerint győznie; akkor máris értelmetlen a módosítástól való félelem. 

A jelenlegi rendszerben, hogy a külhoni magyarság - a belhoniakkal ellentétben - csak listára szavazhatnak, változó parlamenti érdekképviseletet jelent. A közhiedelmekkel ellentétben a 2018-as választáson például egyetlen mandátum sorsát sem tudták befolyásolni a szavazataikkal, míg 2022-ben két listás hely is múlt a voksaikon. Utóbbi eredménnyel kapcsolatban szintén megjegyzendő, hogy a Fidesz-KDNP kétharmada itt sem ezen múlt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.