Politika

Orbán Viktor összefoglalta Magyarország új gazdaságpolitikáját (videó)

Orbán Viktor összefoglalta Magyarország új gazdaságpolitikáját (videó)

Öt nagyon fontos pontot emelt ki a miniszterelnök

2024. szeptember 10., kedd
Orbán Viktor összefoglalta Magyarország új gazdaságpolitikáját (videó)

Ezek szükségesek a gazdasági semlegességhez.

 

Nem politikai szemüvegen keresztül kell néznünk a gazdaságot, hanem a magyar gazdaság életképességén keresztül, ezért gazdasági semlegességre van szükségünk

– emelte ki Orbán Viktor a 23. kötcsei pikniken tartott beszédében. A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy Magyarországnak kell állni a blokkosodásnak és ki kell maradnia azokból a konfliktusokból, amelyek választásra kényszerítenek minket Nyugat és Kelet között. 

Gazdasági semlegességre van szükségünk, meg kell próbálni mindenkivel fenntartani a a minél mélyebb gazdasági kapcsolatot, minél hosszabb ideig 

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki öt pontban foglalta össze, mi kell a gazdasági semlegességhez:

  1. Finanszírozási semlegesség
  2. Beruházási semlegesség
  3. piaci semlegesség
  4. technológiai semlegesség
  5. energiasemlegesség

Orbán Viktor a finanszírozási semlegességgel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy hazánk finanszírozási kényszerben van, de Brüsszel és London mellett szüksége van más lehetőségekre is, hogy ne csak egyetlen pénzpiacról lássuk el az ország hiteligényeit.

A beruházási semlegesség is szükséges a finanszírozási semlegesség mellett:

szép dolog, hogy az Európai Unió piacaira termelünk, de pontosan ugyanannyit ér nekünk, ha Kína vásárolja meg azonos összegért a termékeinket. Ez nem ideológiai vagy politikai kérdés, nekünk piaci semlegesség kell.

A technológiai semlegességet is fontos a gazdasági semlegesség fontos elemének tekinti a miniszterelnök. Szavai szerint nem az a fontos, hogy ki gyártja a technológiát, hanem az, hogy jobb legyen. „Nem vagyunk hajlandóak csak azért nyugati infokommunikációs technológiát használni, mert nyugati, hogyha a kínai jobb”  – hozta példának Orbán Viktor.

Energiasemlegesség is kell. El fogunk érni 2032-re oda, hogy energia szempontból nagyjából önellátóak leszünk.

„De addig is addig is kell energiát használnunk, keletről és nyugatról egyaránt” – zárta az új gazdaságpolitika legfontosabb irányait bemutató beszédét a miniszterelnök.


Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.