Politika

Orbán Viktor: Magyarország nem csatlakozhat egyik blokkhoz sem

Orbán Viktor: Magyarország nem csatlakozhat egyik blokkhoz sem

Orbán Viktor Észak-Macedóniából jelentkezett be.

3 órája
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor: Magyarország nem csatlakozhat egyik blokkhoz sem

Észak-Macedóniának van egy vitája a bolgárokkal, akik blokkolják a tagsági folyamatokat. Magyarország adja az unió soros elnökségét, ezért mondhatni kötelesség, hogy elmenjünk egyes országokhoz a fennálló konfliktusok megoldásában. Részben ezért vagyunk itt. A soros elnökség azonban gyorsan elmúlik, de vannak ügyek, amelyek nem távoznak könnyen, ilyen a migráció is – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Magyarország miniszterelnöke ezúttal Észak-Macedóniából jelentkezett be, Ohrid mellől.  

A kormányfő elmondta, harmadik oka is van annak, hogy ott vannak. Az országon fontos kereskedelmi útvonalak mennek keresztül. 

Ha Magyarországon a tengerhez akarjuk juttatni áruinkat, akkor Észak-Macedónián keresztül vezet az út a görög kikötőkhöz. Fontos a gazdasági együttműködés a két ország között.

Orbán Viktor kijelentette: a válságok és az ázsiai gazdaságok megváltoztatták a világgazdaságot, aki nem alkalmazkodik, az vesztes lesz. 

Meg kell nyernünk a következő évtizedet, ezért lesz szükség a semlegesség politikájára.

– mondta a miniszterelnök, majd úgy folytatta: „Blokkokra szakítják a világot, ezt Magyarországnak ki kell védenie. Lesz egy nyugati és keleti világgazdaság és választani kell, hogy hazánk a világ melyik feléhez fog tartozni. Mi nem csatlakozhatunk egyik blokkhoz sem, érdekünk, hogy mindkét blokkal mély kapcsolatunk legyen”.

A kormányfő emlékeztetett: a szankciós politikától számos európai cég szenved, de magunkkal kell először tisztában lenni. Ennek a lényege az, hogy nem szabad, hogy ránk erőltessék, hogy politikai szemüvegen keresztül nézzük a gazdaságot. 

Csak azt vegyük át a nyugattól és a kelettől, ami hasznos és ésszerű is, utasítsunk el minden nyomást, ami árt az ország jövőjének

 – szögezte le.


 

Orbán Viktor fél nyolc után a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában ad interjút.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.