Politika

Megnyitja kapuit az Országgyűlés őszi ülésszaka

Megnyitja kapuit az Országgyűlés őszi ülésszaka

Ma kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka.

3 órája
Fotó: Teknős Miklós
Megnyitja kapuit az Országgyűlés őszi ülésszaka

Ma kezdődik a parlament őszi ülésszaka, várhatóan a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával. A miniszterelnök beszámolhat a két ülésszak között végzett kormányzati munkáról és kijelöli az elkövetkezendő hónapok cselekvési tervét - írja a Magyar Nemzet.

Fotó: Teknős Miklós. 

 

Várhatóan beszélhet a gazdasági semlegesség és a versenyképesség kapcsán létrejött kormányzati tervekről, hazánk EU-s soros elnökségének eddigi eredményeiről, az ukrajnai béke lehetőségéről, valamint az árvízi védekezésről is.

Ezután a parlamenti frakciók vezetői reagálnak a kormányfő által elmondottakra, aki ezt követően viszonválaszban fejtheti ki a véleményét az elhangzottakról. Az ülésnap során azonnali kérdések és válaszok óráját is tartanak, amelyen rendszerint Orbán Viktor is részt szokott venni, akitől hatvan percen keresztül kérdezhetnek különböző témákban az ellenzéki frakciók politikusai.

A szezonnyitó ülésen teszi le képviselői esküjét Hidvéghi Balázs (Fidesz), aki eddig EP-képviselő volt, ugyanakkor az idei választáson nem indították újra. Interpellációk és azonnali kérdések is elhangzanak, továbbá a képviselők döntenek Csárdi Antal mentelmi ügyében.

Téma lesz még a Bethlen Gábor Alap 2023-as tevékenységéről és működéséről szóló beszámoló, valamint a Nemzeti Választási Bizottság elnökének beszámolója a június 9-i választásokról. Emellett nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos határozati javaslatok általános vitáját tartják meg.

További belföldi híreink között szerepel, hogy „szó lesz többek között a magyar és az osztrák kormány között a magyar M80-as gyorsforgalmi út és az osztrák S7-es fürstenfeldi gyorsforgalmi út magyar–osztrák államhatárnál történő összekötéséről szóló megállapodás kihirdetéséről.” A holnapi ülésen tartják a pénzügyi közvetítőrendszert érintő törvények módosításáról szóló javaslat, valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló módosító és az atomenergia-törvényt átíró előterjesztés általános vitáját. Téma lesz még az a javaslat is, hogy jelöljék ki a magyar tudomány évét 2025-re és 2026-ra.

Hagyomány, hogy az aktuális parlamenti ülésszak előtt a kormánypártok kihelyezett frakcióülésen vitatják meg az elkövetkezendő időszak kihívásait. Ez szeptember 25–26. között, Esztergomban lett volna, azonban árvízi helyzet miatt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a tanácskozás elmarad. Információk szerint egyelőre nem született döntés a frakcióülés pótlásáról.

Az előterjesztés szerint december 20-án véget is érne a törvényhozás munkája, amikor a téli szünet előtt még szavaznak a költségvetésről. Az őszi ülésszak házbizottsági ülésre készített tervezete szerint tehát hétfőn délután egy órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.