Politika

Kormányzati csúcstalálkozó és új kapcsolatok kezdete

Kormányzati csúcstalálkozó és új kapcsolatok kezdete

9 órája
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Kormányzati csúcstalálkozó és új kapcsolatok kezdete

Orbán Viktor miniszterelnök Észak-Macedóniába utazott, ahol kétoldalú megbeszélést folytat Hrisztijan Mickoszki miniszterelnökkel, Áfrim Gási parlamenti elnökkel, valamint Timotejjel, a Debar-Kicsevo egyházmegye metropolitájával. A kormányfő a magyar küldöttséget vezeti a magyar–észak-macedón kormányzati csúcstalálkozón is.

A közösségi oldalán megosztott fotóval Orbán Viktor jelezte érkezését: „Megérkeztünk Ohridba. Holnap indul a kormányzati csúcstalálkozó.” A két miniszterelnök koszorút helyez el a Szent Cirill és Metód-szoboregyüttesnél, majd ellátogatnak Ohrid óvárosába, ahol megtekintik a Perivlepta Szent Mária-templomot és a Szent Naum-kolostort.

Észak-Macedóniában májusban tartották a parlamenti választásokat, és az új kormány június végén alakult meg. A mostani kormányzati csúcs a kétoldalú kapcsolatok új fejezetének kezdetét jelzi, Mickoszki miniszterelnök pedig számít Magyarország támogatására országa EU-integrációjának előmozdításában. Észak-Macedónia csatlakozási felkészülését magyar szakértők is segítik.

A hivatalos látogatás aktualitását továbbá az adja, hogy idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját, ami új lehetőségeket teremt a két ország közötti együttműködés erősítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.