Politika

Kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Fontos témák és képviselői eskü.

Márton Andrea
9 órája
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Szeptember 30-án kezdi meg munkáját a parlament őszi ülésszaka, amelynek keretében Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásban számol be a két ülésszak között végzett kormányzati munkáról, valamint kijelöli az elkövetkezendő hónapok cselekvési tervét. A miniszterelnök várhatóan beszélni fog a gazdasági semlegesség és a versenyképesség kapcsán létrejött kormányzati tervekről, hazánk EU-s soros elnökségének eddigi eredményeiről, az ukrajnai béke lehetőségéről, valamint az árvízi védekezésről is.

A szezonnyitó ülésen teszi le képviselői esküjét Hidvéghi Balázs (Fidesz), aki eddig EP-képviselő volt, de az idei választáson nem indították újra. Az ülésszak várhatóan december 2-án ér véget a 2025-ös költségvetés elfogadásával. Az utóbbi évek hagyományai szerint az Országgyűlés nyári szünet előtt fogadta el a költségvetést, azonban idén az amerikai elnökválasztás kimeneteléhez igazodva, az év végén kerül sor a döntésre.

A kormány november 5-e után nyújtja be a jövő évi büdzsét a parlamentnek. Az aktuális parlamenti ülésszak előtt a kormánypártok kihelyezett frakcióülésen vitatják meg az elkövetkezendő időszak kihívásait. Eredetileg szeptember 25-26. között, Esztergomban lett volna a tanácskozás, de az árvízi helyzet miatt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten bejelentette, hogy az esemény elmarad. Jelenleg még nem született döntés a frakcióülés pótlásáról.

A parlament őszi ülésszaka tehát izgalmas és fontos témákat ígér, amelyek meghatározzák Magyarország jövőbeli irányvonalát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.