Politika

Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül

Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül

A felzárkózásnak és a reformoknak új lendületet adhatnak az elfogadás előtt álló reform és növekedési tervek.

2024. szeptember 11., szerda
Fotó: Purger Tamás
Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül

Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül – hangsúlyozta az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebook-oldalán kedden.

Fotó: Purger Tamás . 

 

Bóka János beszámolt arról, hogy a nyugat-balkáni országok miniszterelnökeinek és elnökeinek európai uniós tanácsadóit („serpáit”) látta vendégül Szegeden, a kétnapos találkozón áttekintették a nyugat-balkáni országok csatlakozásának állását és a magyar EU elnökség kapcsolódó terveit.

 

Megvitatták, hogyan lehetne elősegíteni a régió kapcsolódását az európai hálózatokhoz és a belső piachoz. Egyetértettek abban, hogy a fokozatos integráció, vagyis a hozzáférés egyes uniós programokhoz már a tagság előtt, sok kölcsönösen előnyös lehetőséget rejt – ismertette.

A felzárkózásnak és a reformoknak új lendületet adhatnak az elfogadás előtt álló reform és növekedési tervek, amelyek végrehajtása a magyar elnökség alatt kezdődik meg

 – állapította meg Bóka János.

Kitért arra is, hogy munkaebéden a nyugat-balkáni tagjelölt országokkal folytatott jogállamisági párbeszédről egyeztettek. Magyarország új lendületet kíván adni a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának – emelte ki a miniszter. Azt írta, a bővítés az Európai Unió egyik legsikeresebb politikája. Elengedhetetlennek nevezte, hogy az továbbra is érdemalapú, kiegyensúlyozott és hiteles maradjon.

Hozzátette:

az Európai Unió nem lehet teljes a térség csatlakozása nélkül, az mind gazdasági, mind biztonsági, mind geopolitikai szempontból előnyös az Európai Unió egészének.

Magyarország az együttműködés további bővítéséért és mélyítéséért az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó és az Európai Politikai Közösség keretében egyeztetésre hívja partnereit – tudatta bejegyzésében az európai uniós ügyekért felelős miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.