Politika

Az Európai Unió egyik égető kérdéskörében szólalt fel Orbán Viktor

Az Európai Unió egyik égető kérdéskörében szólalt fel Orbán Viktor

Méltánytalannak és igazságtalannak tartja mindezt a miniszterelnök

2 órája
Az Európai Unió egyik égető kérdéskörében szólalt fel Orbán Viktor

A Nyugat-Balkán népei és országai többet érdemelnek, mint amit kapnak Brüsszelből, ezeknek az országoknak már bent kellene lenniük az Európai Unióban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ohridban, a magyar-északmacedón együttes kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

 

A magyar kormányfő a kormányülés legfontosabb témájaként Észak-Macedónia uniós csatlakozását jelölte meg. Az ebben a félévben az uniós elnökséget adó Magyarország álláspontja ismert: az egész nyugat-balkáni térség stabilitása és az európai térbe integrálása nemcsak Magyarországnak, hanem az egész Európai Uniónak érdeke - közölte.

Szavai szerint a bővítés nem probléma, nem kihívás, hanem óriási lehetőség a már az EU-ban lévő országok számára is. Az unió elvesztette a gazdasági fejlődés dinamikáját, ennek visszanyerésére pedig az egyik leginkább kézenfekvő eszköz a bővítés - érvelt.

Nem örülünk annak, hogy Ukrajna és Moldova csupán geopolitikai megfontolásokból "gyorsítópályás" megközelítést kapott, és az érdemalapú megközelítés teljesen háttérbe szorult

 - jegyezte meg.

Orbán Viktor méltánytalannak és igazságtalannak nevezte, hogy azok az országok, amelyek évek óta dolgoznak azon, hogy érdemalapon tudjanak bekerülni az EU-ba, most hátrasorolást szenvednek el.

A magyar elnökség azt tartja a legfontosabbnak, hogy a Nyugat-Balkán uniós integrálása napirenden maradjon - szögezte le, hozzátéve: szeretné Észak-Macedónia integrációs folyamatát is felgyorsítani. Ennek érdekében Orbán Viktor fejezetnyitó kormányközi konferenciát, vagy ennek hiányában politikai kormányközi konferenciát javasolt.

A kétoldalú együttműködésről szólva felidézte azt a magyar segítséget, amelyet Észak-Macedónia kapott nyáron az itt tomboló erdőtüzek megfékezésében. Mindez viszonzása annak a segítségnek, amelyet a magyarok kaptak Észak-Macedóniától, különösen 2015-16-ban, a migrációellenes küzdelemben.

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, a migráció olyan ügy, amely velünk marad a következő évtizedekben. Ha valaki azt gondolja, ez "levehető a napirendről", az nagyon téved, a migráció mögött ugyanis mély demográfiai átrendeződés zajlik - figyelmeztetett.

 A magyar kormányfő hibának nevezte, hogy Észak-Macedónia még mindig nem tagja az EU-nak és hogy ismét leválasztják egy másik tagjelölttel megkezdendő tárgyalásokról. 

Ezt a hibát úgy lehet orvosolni, hogy még az év végéig Észak-Macedóniával is meg kell kezdeni a tárgyalásokat - közölte. Kérdésre válaszolva leszögezte: Magyarország nem kínai hiteleket ad Észak-Macedóniának, azért sem, mert azok konkrét magyar fejlesztésekre érkeztek. 

Kínai pénzt nem tudunk adni, európai pénzt, azt adunk

 - fűzte hozzá.

Nyitókép: Miniszterelnök Sajtóiroda

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.