Politika

Szegedet is érinti a kormány ötpontos közlekedési akcióterve (Videó!)

Szegedet is érinti a kormány ötpontos közlekedési akcióterve (Videó!)

A kormány ötpontos akciótervet hirdet a közlekedés megújítására

Kovács György
6 órája
Szegedet is érinti a kormány ötpontos közlekedési akcióterve (Videó!)

Lázár János szeptemberben szeretné az Országgyűlés elé vinni az új személyszállítási törvényt.

Az építési és közlekedési miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, radikálisan nő Magyarországon a közösségi közlekedés iránti igény. 2024-ben eladtak tízmillió vármegye- és országbérletet. 2024 első fél évében húsz százalékkal nőtt az előző évhez képest azoknak a száma, akik a MÁV-ot, a Volánt vagy a HÉV-et választották. 2023-ban hatszáz millió közösségi utazás zajlott az államszervezésben Magyarországon, 2024-ben várhatóan nyolcszáz millió utazásra kerül sor.

Ha nem lett volna a tarifareform és a vármegyebérlet, akkor nyilvánvalóan ez a szám nem növekedett volna ilyen módon

– értékelt a tárcavezető.

A tarifareform négymillió ötszázezer embernek hozott kedvezmény az első fél évben.

Ennek a kormányzati ciklusnak ez a legnagyobb rezsicsökkentése eddig

– vélekedett Lázár.

„Négyszázezer olyan nyugdíjas honfitársunk van, aki nem töltötte be a hatvanötödik életévét és március elseje óta díjmentes a helyközi közlekedés számára. Hétszázezer olyan tizennégy év alatti gyermek van, akinek díjmentessé tettük a közösségi közlekedést. Egymillió olyan tizennégy és huszonöt év közötti fiatal van, aki ötven százalékos kedvezménnyel utazik. Egymillió közalkalmazott kollégánknak, benne egészségügyi dolgozóknak, oktatásban szolgálatot teljesítőknek ötven százalékos kedvezményt biztosítunk előzetes regisztráció után, bármely alkalommal. Eddig tizenkettőt kaptak, most korlátlan számban vehetik igénybe ötven százalékos támogatással a közösségi közlekedést. Kétszázezer olyan nagycsalád van, akik ha együtt utaznak, ingyen utazhatnak, és kettőszáz nyolcvanezer tartósan beteg és fogyatékkal élő polgártársunk van, aki térítésmentesen veheti igénybe a MÁV és a Volán szolgáltatásait egyszerűsített körülmények és formák között” – sorolta a miniszter.

  1. Új személyszállítási törvény, amelyben a közlekedéshez való jogot állampolgári joggá szeretné nyilvánítani, és szabályozná, hogy ezen a területen mi illeti meg minimálisan a polgárokat. Ennek az állampolgári jognak Lázár János szerint része kell hogy legyen, hogy minden magyar a lakóhely és a járáshely között naponta háromszor oda-vissza átszállás nélkül el tudjon jutni, járáshely és megyeszékhely között pedig kétszer.
  2. Vasútépítésbe kell kezdeni. Négy év alatt 500 kilométer vasutat kell megépíteni. a kormány az Európai Beruházási Bankhoz fordul 1 milliárd eurós hitelkérelemmel (ami 30 évre szólna), ehhez a kormány is ad 1 milliárd eurót. A 800 milliárd forintból megépítendő 500 kilométernyi új vasút munkálatait 2025-ben kezdik. A legforgalmasabb vasúti pályák is felújításra kerülnek, mint Kiskunfélegyháza-Szeged, Székesfehérvár és térsége, Kőbánya-Kispest, Cegléd és térsége, Hatvan és Füzesabony térsége. Ebből a pénzből például még a villamosvonalakat is felújítják, a Gubacsi hidat is újjáépítik. Vasúti digitalizáció is benne van ebben a pénzben, sőt transzformátorokat is építenek egyes vonalakon.
  3. Új járműveket kell beszerezni. Lázár János erre több opciót is megnevezett. Az első, hogy vadonatúj járműveket vásárolnak. Másodsorban a magyar gazdaság gyárthatna új járműveket, egy külföldi partner megvásárlásával. A harmadik lehetőség, hogy használt járműveket szerezzenek be, de Lázár szerint jó minőségűből kevés van, ettől függetlenül igyekszik ilyen járműveket is beszerezni. 
  4. Javítani kell az utasok kényelmén. Ennek érdekében új MÁV-applikáció jön 2025-ben. Továbbá felújítanák a vasútállomásokat és pályaudvarokat, köztük a budapesti Nyugati pályaudvart.
  5. Újraszervezik a MÁV leányvállalatait. A tervek szerint a MÁV Zrt-nek három leányvállalata lesz. Az egyik a személyszállításért felel majd, a másik a pályaműködtetésért, a harmadik pedig ezen cégek kiszolgálásáért.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.