Politika

Orbán Viktor a legfontosabb vezető Európában

Orbán Viktor a legfontosabb vezető Európában

3 órája
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor a legfontosabb vezető Európában

A miniszterelnöknek megvan a bátorsága ahhoz, hogy nyíltan felvállalja az álláspontját még akkor is, ha szembemegy az összes többi vezetővel az Európai Tanácsban – mondta a Maszol erdélyi portálnak adott interjújában a román történész.

Valentin Stan elmondta: fenntartja azt a korábban is hangoztatott véleményét, miszerint a magyar miniszterelnök jelenleg a legfontosabb vezető Európában. 

Egy harcról van szó a békéért, a rendszeren belüli egyenlőségért, ott, ahol a magyarok, a románok, de más európai népek sem diszkriminálhatók. Brüsszelben mindenki érdekét figyelembe kell venni, ez viszont nem történik meg az intézményesített Európai Unióban. Amíg ez nem valósul meg, csupán egy fikcióról beszélhetünk

 – fogalmazott a politikai elemző, újságíró. 

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadása előtt a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Balra Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. (Fotó: MTI/Veres Nándor)
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök (középen) előadása előtt a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Balra Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (Fotó: MTI/Veres Nándor)

 

Az elemző a román kormányt is bírálta, amely – szerinte – nem ért egyet azzal, amit Orbán Viktor tesz. 

A román kormány azt csinálja, amit mindig is csinált: tökéletesen és azonnal végrehajt. Orbán nem ezt teszi. Ne számítsunk arra, ilyen körülmények között Orbán Viktor feltétlenül szimpatikus személy lesz a románok körében. De Európában és Romániában is egyre több ember érti meg pontosan, hogy mit cselekszik Orbán, s támogatják is azt

– mondta Stan.  

Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik rendezvényén a történész arról beszélt, hogy Európa ma egy olyan konfliktust táplál, amelyben naponta ezrek halnak meg. Mint fogalmazott: szerinte az a kérdés, mikor tévedett Európa: amikor a 90-es években, a volt Jugoszláviában zajló romboló konfliktus idején az EU betiltotta bármilyen fegyverzet átadását a konfliktusban álló feleknek, hogy adjon egy esélyt a békének; vagy most, amikor számos európai vezető támogatja a hadifelszerelések átadását a felek egyikének.

Valentin Stan egy korábbi, az MTVA stábjának adott interjúban jogosnak nevezte a székelyek autonómiaigényét, de – mint hangsúlyozta – erről nem egymást, hanem a románságot kell meggyőzniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.