Politika

Letartóztatták az óbudai polgármestert

Letartóztatták az óbudai polgármestert

A bíróság Kiss másik két társát is letartóztatta

4 órája
Letartóztatták az óbudai polgármestert

Harminc napra, nem végleges végzéssel elrendelte Kiss László letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság – tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészségtől. A bíróság Kiss másik két társát is letartóztatta. 

Kiss László, DK-s polgármester és Dobrev Klára. Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala

 

Óbuda DK-s polgármesterét két társával együtt szerdán vette őrizetbe a korrupciós bűncselekmények gyanújával nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) két hónappal azután, hogy ugyanebben az ügyben Czeglédy Gergő alpolgármester is rács mögé került.

 

Kenőpénzért intézett megbízások

A KNYF az ügyben tegnap egy közleményt is kiadott. Mint írták, a polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint, Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. A közleményben az is szerepel, hogy a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

Az ügyészség kiemelte, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

 

Hivatali vesztegetés elfogadása, bűnszövetségben

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. Az ügy két további, a polgármesterrel együtt szerdán szintén „elővett” gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg – írta az ügyészség. A bűnügynek összesen tizenhat gyanúsítottja van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.