Politika

Tusványoson ismertették a külhoni magyarok körében végzett kutatások eredményét

Tusványoson ismertették a külhoni magyarok körében végzett kutatások eredményét

4 órája
Fotó: Veres Nándor
Tusványoson ismertették a külhoni magyarok körében végzett kutatások eredményét

A külhoni magyarok alapvetően családban gondolkodnak, a párválasztásban, gyermekeik nevelésében többnyire fontos szempontnak tartják a magyar identitás továbbörökítését - egyebek között erre a következtetésre jutottak a Kötelékek - Családkutatás a külhoni magyarok körében címmel végzett kutatás szervezői, akik tapasztalataikról csütörtökön számoltak be Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik rendezvényén.

KÁNTOR Zoltán
Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója. Fotó: MTI/Veres Nándor

 

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért - KINCS, az MCC Ifjúságkutató Intézete és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által közösen végzett kutatásról elmondták: ez a 2018-ban megkezdett munka folytatása, de reprezentatív mintára alapuló szociológiai kutatás immár csak három külhoni területen, Erdélyben, Vajdaságban és Felvidéken készült, a háborús helyzet miatt Kárpátalján ezúttal interjús kutatás zajlott, amit egy új kitekintéssel, a diaszpórában online kérdőíves felméréssel egészítettek ki.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója bevezetőjében rámutatott: a család a nemzeti, nyelvi kulturális reprodukció legfontosabb intézménye. A kutatás a reprodukció, párválasztás, házasságkötés, gyerekvállalás, iskolaválasztás, vallás, családtámogatások kérdéskörét vizsgálta.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért - KINCS igazgatója megállapította, hogy a magyarok, függetlenül attól, hogy a határokon belül, vagy kívül élnek, alapvetően egy nagyon erős családpárti, családközpontú attitűddel rendelkeznek, a többség házasságban szeretne élni, és gyermeket szeretne - ez nem változott az elmúlt öt évben. Elmondta: míg öt éve a tradicionálisabb családi értékek inkább Erdélyben és Kárpátalján érvényesültek, Felvidéken és a Vajdaságban kevésbé, addig most Vajdaságban erősödött a hagyományos családmodell, amit a 2020 óta hangsúlyossá vált szerbiai családtámogatási politikával hozott összefüggésbe. A másik változás az, hogy az egymást érő válságok hatására a határon túli magyar családoknál is csökkent a gyermekvállalási kedv: míg 2018-ban a családonként ideálisnak tartott gyerekszám tekintetében 2,4-es átlagot mértek, ez mostanra 2,21-re csökkent. A külhoni magyar családokat is integráló családtámogatási rendszer ismertsége tekintetében kiderült: a megkérdezett 18-49 éves korosztály mintegy kétharmad része ismeri ezeket a támogatásokat.

Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója kiemelte: a rendszerváltás óta megfeleződött a vajdasági magyaroknak a száma, Erdélyben mintegy 40 százalékos a csökkenés, Felvidéken 20 százalék körüli, Kárpátaljáról pedig nincsenek megbízható adatok, az ezredforduló környékén volt az utolsó népszámlálás, de becslések szerint ott is komolyan csökkent a magyar népesség. Rámutatott: nemcsak a demográfiai folyamatok - elöregedés, fogyás - "szorítják" a külhoni magyar közösségeket, hanem az asszimiláció is. 

A kutatás viszont azt igazolta, hogy a külhoni magyarok túlnyomó többsége magyar házastársat választ.

A jövőképek tekintetében a kutatás eredményei azt mutatják: a magyar családok alapvetően otthon tervezik a jövőjüket, és családban gondolkodnak. Kiemelte: a felmérés résztvevői többnyire boldognak mondták magukat.

A nyugati országokban az általános boldogságnak a szintje az utóbbi évtizedben csökkent, elsősorban a fiatalok körében. Itt, Kelet-közép Európában viszont a fiatalok körében jelentősen emelkedett

- összegezte az ifjúságkutató intézet igazgatója.

Gazsó Dániel, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a diaszpórakutatásról elmondta: az online kérdőíveket több mint 1150 Nyugaton élő magyar töltöttek ki. Közülük sokan még Magyarországon, illetve Romániában vagy Szerbiában születtek. Ez a két ország Ukrajna mellett a legfőbb európai kibocsátó országok sorába került az elmúlt bő tíz év alatt, és a többségi társadalom mellett az ott élő magyarok is - tehát az erdélyi és vajdasági magyarok is -, nagy számban vándorolnak el.

A Magyarországon születettek 83 százaléka, a külhonban születettek 70 százaléka nem tervezi a hazaköltözést. Akik tervezik, ott azok túlnyomó többsége - több mint 60 százalékuk -, nem abba a régióba és nem is arra a településre költözne vissza, ahonnan elvándorolt.

A diaszpórában élő válaszadók kétharmada házasságban él, de nagyon sok a vegyes házasság. Ez abból is látszik, hogy több mint 60 százalékuk azt válaszolta, hogy nemcsak házastársa, hanem élettársa és párja is más nemzetiségű, 58 százalékuk pedig nem beszél a párjával, élettársával, házastársával magyar nyelven. Ennek ellenére a gyerekekkel igen.

Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója elmondta: bár az erdélyi magyarok körében is magas a kivándorlás aránya, nagyon sokan otthon házasodnak, otthon keresztelnek gyerekeket, és a diaszpórával ellentétben a gyerekvállalás hazahozza őket.

A külhoni magyar családok élethelyzetéről, családterveiről, értékválasztásáról és jövőképéről készült kutatás eredményeiről tanulmánykötet is készült, amelyet hamarosan Budapesten is bemutatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.