Politika

Teljesítette a feltételeket a Patrióták Európáért pártszövetség

Teljesítette a feltételeket a Patrióták Európáért pártszövetség

2024. július 7., vasárnap
Teljesítette a feltételeket a Patrióták Európáért pártszövetség

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis szövetsége megkaphatja az Európai Unió Parlamentjének jóváhagyását.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke egy hete jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven, melyhez azóta sorra csatlakoznak az európai pártok.

Első körben a portugál Chega párt jelezte, hogy belépne a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozna a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, amelyet később meg is tett. Két napja a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders jelentette be, hogy pártja csatlakozik a pártcsoporthoz. Szombaton a Dán Néppárt (DK) és a Tom Van Grieken vezette jobboldali Flamand Érdek (VB) nevű belgiumi párt hozta meg ezt a döntést.

 

Így a Patrióták Európáért pártszövetség már most teljesítette a feltételeket, hogy a pártszövetségből frakció legyen: egy képviselőcsoport létrehozásához legalább huszonhárom képviselő szükséges, akiknek a tagállamok legalább egynegyedét kell képviselniük. Jelenleg nyolc tagállam és negyvenkét képviselő tartozik a pártszövetséghez, közölte a The Guardian. 

Kérdés, hogy a francia Nemzeti Tömörülés fog-e csatlakozni Orbán Viktorék szövetségéhez, a tárgyalások már megkezdődtek ezzel kapcsolatban. Valamint még az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini nyilatkozott a lehetséges csatlakozásról; azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.