Politika

Szijjártó Péter: Megbélyegzik, aki kiejti azt a szót, hogy béke vagy tárgyalás (Videó)

Szijjártó Péter: Megbélyegzik, aki kiejti azt a szót, hogy béke vagy tárgyalás (Videó)

2 órája
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Szijjártó Péter: Megbélyegzik, aki kiejti azt a szót, hogy béke vagy tárgyalás (Videó)

Szijjártó Péter kemény választ adott a háborúpárti erőknek az ENSZ BT ülésén New Yorkban. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a diplomácia nem azt jelenti, hogy csak azokkal beszélünk, akikkel száz százalékban egyetértünk.

Fotó: MTI/Illyés Tibor. 

 

Számos eseményen és találkozón vett részt az Európai Unióban az elmúlt tíz évben, és az európai álláspont mindig az volt, hogy az adott háborúban részt vevő feleket arra kell sürgetni, hogy hagyjanak fel a harctéri megoldással, üljenek a tárgyalóasztalhoz, tegyenek a békéért, tárgyaljanak egymással, keressék a diplomáciai megoldást. Egyebek közt erről beszélt Szijjártó Péter az ENSZ-ben.

És mi az álláspont most, hogy egy háború dúl Európában? Teljesen más. És nem csak teljesen más, de ha azt a szót, hogy béke, hogy ha azt a szót, hogy tárgyalás, használja valaki, akkor azt azonnal megbélyegezik

 – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Hozzátette: – Nagyon jól ismerjük ezeket a kifejezéseket, kémek, a trójai faló, bárki barátai, szóval ez egy nagyon rossz megközelítés. 

A diplomácia legitimitása lényegében vitatottá válik. Számunkra a diplomácia nem azt jelenti, hogy azokkal beszélünk, akikkel száz százalékban egyetértünk. Ez nem diplomácia, ez valami teljesen más. A diplomácia arról szól, hogy mindenkivel beszélni kell, még azokkal is, akikkel nem értünk egyet főbb kérdésekben. Az már teljesítmény

 – hangsúlyozta Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának vitáján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.