Politika

Szijjártó Péter a CNN-nek: Abba kell hagyni a vérontást!

Szijjártó Péter a CNN-nek: Abba kell hagyni a vérontást!

2024. július 11., csütörtök
Szijjártó Péter a CNN-nek: Abba kell hagyni a vérontást!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott a CNN-nek washingtoni látogatása alkalmából, amit a Mandiner szemlézett. A The Lead with Jake Tapper című műsorban Szijjártó elmondta: mi, magyarok, akik a háború szomszédságában élünk, érezzük annak hatásait. Emlékeztetett: több mint 1,3 millió ember menekült Magyarországra Ukrajnából, a háború magas inflációt és energiaárakat okoz. 

A külügyminiszter leszögezte: 

Magyarország álláspontja szerint abba kell hagyni a vérontást,

de az Európai Unió és a NATO eddig tett lépései nem elegendőek, mert a helyzet egyre rosszabbodik. Szijjártó hangsúlyozta: 

ha nem vagyunk képesek megállítani a háborút, további százezrek halhatnak meg.

A miniszter úgy látja: ennek a konfliktusnak nincs megoldása a harctéren. Az elmúlt két és fél évben hiába érkezett rengeteg fegyver Ukrajnába, mégsem sikerült fordítani a harcok menetén, az oroszok továbbra is jelen vannak. Szijjártó elmondta: a magyar álláspont szerint tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket, hogy olyan megállapodás születhessen, ami tartós és igazságos békét teremt a térségben.

Az amerikai belpolitikáról is megszólalt Szijjártó Péter: kifejtette, hogy Donald Trump elnöksége idején jobbak voltak a magyar-amerikai kapcsolatok, és hazánk abban érdekelt, hogy ezek a kapcsolatok javuljanak.

Tapasztalataink szerint erre nagyobb esély van, ha az Egyesült Államok elnöke Donald Trump lesz

– jelentette ki a külügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.