Politika

Svájci lap: „Orbán most megmutatja, hogy kell tenni a békéért”

Svájci lap: „Orbán most megmutatja, hogy kell tenni a békéért”

2024. július 6., szombat
Svájci lap: „Orbán most megmutatja, hogy kell tenni a békéért”

A Weltwoche főszerkesztője Roger Köppel videóban mondta el részletesen, szerinte miért találkozott a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal. Szerinte Orbán Viktor missziója a béke iránti tapogatózás.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Moszkvából jelentkezett be videóban a svájci Weltwoche hetilap főszerkesztője, aki Orbán Viktor miniszterelnököt kísérte a tárgyalások helyszínére, többek között Kijevbe is, és akivel a repülőn is beszélgetett.

 A miniszterelnök múlt hétfő óta tölti be az Európai Tanács elnöki tisztét, a legfontosabb prioritása a béke Ukrajnában, s azt mondta nekem, harcolni fog a békéért, akkor is, ha Brüsszelből próbálják ebben megakadályozni

– fogalmazott a főszerkesztő, aki emlékeztetett: általános döbbenetet látott az Európai Unióban annak kapcsán, hogy Kijev és a Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott egyeztetés után pár nappal Moszkvába látogat a magyar miniszterelnök.

Ez egy munkalátogatás Vlagyimir Putyinnál, ahol a napirendi pont kideríteni, hol húzódnak az orosz elnök vörös vonalai, mit gondol a brazil és a kínai béketervekről, mit gondol a magyar javaslatról az azonnali, két oldalról megkötött tűzszünetről, s hogyan képzeli el az európai biztonsági rendszert a háború után.

Az újságíró, aki nemrég terjedelmes cikkben is kifejtette, mi szerinte Orbán víziója, megjegyezte, a két vezető 2009 óta többször találkozott, „jól ismerik egymást, a jég már rég megtört, és

Orbán Viktor egyszerűen próbál alapot teremteni, amennyire csak tud, tényeket gyűjteni, álláspontokat tisztázni, és lehetőséget találni a békés megoldásra.

Szerinte megtalálta a megfelelő szerepet magának a magyar kormányfő Köppel szerint, aki neki azt mondta, sok támadást kell ezért elviselnie, mert mindkét féllel szóba áll, de most talán jól jön, hogy van valaki, akivel mindkét fél is szóba áll, „hogy meg lehessen állítani Ukrajna haldoklását”.

Köppel felemlegette az EU szerinte passzív magatartását, mondván,

 az embernek az az érzése, hogy az amerikaiak irányítják a Nyugatot, és az EU aligha képes rá” – Donald Trump esetleges újraválasztása kapcsán azt mondta, a volt elnök azonnal kézbe venné az irányítást.

A teljes cikk itt olvasható el.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.