Politika

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt Bukarestben

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt Bukarestben

Az EU Tanácsának soros elnökeként Magyarország ősszel napirendre veszi Románia teljes körű schengeni csatlakozásának ügyét.

2 órája
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt Bukarestben

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár pénteken. 

A két vezető a magyar–román kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről egyeztetett egymással.

Orbán Viktor arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy az EU Tanácsának soros elnökeként Magyarország ősszel napirendre veszi Románia teljes körű schengeni csatlakozásának ügyét

– mondta Havasi Bertalan.

A két miniszterelnök megbeszélésén jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. A politikus a Maszolnak elmondta, teljesen normális gesztus a román miniszterelnök részéről az, hogy az itt tartózkodó magyar kormányfőt meghívja, mint ahogyan történt ez tavaly ilyenkor is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b2) fogadja Marcel Ciolacu román kormányfő (j) Bukarestben 2024. július 26-án. Balról Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (balra a második) fogadja Marcel Ciolacu román kormányfő (jobbra) Bukarestben 2024. július 26-án. Balról Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A szövetségi elnöktől a napilap megtudta, hogy a találkozón kétoldali gazdasági projektekről volt szó, illetve a schengeni csatlakozás kérdéséről. 

Elhangzott, hogy Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni csatlakozását, és az Európai Tanács magyar elnökségének idején Magyarország napirendre tűzi a szárazföldi csatlakozásról szóló szavazást (miután légi és tengeri úton Románia már belépett a schengeni térségbe), ez az egyik prioritása Magyarországnak EU-s elnöksége idején – írja a Maszol.

Kelemen Hunor közölte, „a román–magyar kapcsolatok is szóba kerültek a fejlesztések és a lehetőségek, az infrastrukturális befektetések vonatkozásában, tehát azon területek esetében, ahol közös érdekek vannak és viszonylag gyorsan lehetne lépni”.  

Ezek voltak a legfontosabb témák, de a legfontosabb a schengeni csatlakozás, az, ami jelen pillanatban bennünket is, erdélyi magyarokat, de Romániát, a románokat is a legjobban érdekli

–  közölte a szövetségi elnök.

A napilap kérdésére Kelemen Hunor elárulta, „nagyon barátságos, közvetlen hangulatban” telt a találkozó. A román és a magyar miniszterelnök immár harmadik alkalommal találkozott, és mindegyik alkalommal jelent volt Kelemen Hunor is, aki szerint a kormányfők „gyorsan megtalálták a közös hangot, és nagyon jó hangulatú beszélgetés volt”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.