Politika

Orbán Viktor nyilvánosságra hozta az Európai Tanács elnökének küldött jelentést

Orbán Viktor nyilvánosságra hozta az Európai Tanács elnökének küldött jelentést

A békemisszióján szerezett tapasztalatokról készült jelentés

2 órája
Orbán Viktor nyilvánosságra hozta az Európai Tanács elnökének küldött jelentést

A magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben békemisszióra indult és tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, Vlagyimir Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, és Donald Trump volt amerikai elnökkel is. Az útról Orbán Viktor jelentést készített, amit július 12-én továbbított az Európai Tanács elnökének. A kormányfő abban bízott, hogy a jelentésben leírtak előrébb mozdítják a békét Ukrajnában.

Orbán Viktor ezt a dokumentumot az Európai Tanács elnökének küldte, azonban bizonyos részei kiszivárogtak és többen elkezdtek téves következtetéseket levonni belőle. A félreértések elkerülése végett, illetve a tisztánlátás érdekében a magyar miniszterelnök megosztotta a békemisszióján szerezett tapasztalatokról készült jelentést.

 

Orbán Viktor jelentését teljes terjedelmében közöljük:

“Tisztelt Elnök Úr!

Az alábbiakban küldöm az ukrán, orosz, kínai és török vezetőkkel, valamint Donald J. Trump elnökkel folytatott megbeszéléseim összefoglaló értékelését, valamint néhány megfontolandó javaslatot.

1. Általános megfigyelés, hogy a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan eszkalálódik.

2. Személyesen azt tapasztaltam, hogy a hadviselő felek eltökéltek abban, hogy még mélyebben bevonják magukat a konfliktusba, és egyikük sem kíván tűzszünetet vagy béketárgyalásokat kezdeményezni. Ezért feltételezhetjük, hogy a feszültségek nem csökkennek, és a felek nem kezdenek kiutat keresni a konfliktusból, jelentős külső beavatkozás nélkül.

3. Három globális szereplő képes befolyásolni a fejleményeket: az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kína. Fontos regionális szereplőként kell figyelembe vennünk Törökországot is, mint az egyetlen sikeres közvetítőt Ukrajna és Oroszország között az ellenségeskedések 2022-es kirobbanása óta.

4. Kína folytatja a nemzetközi dokumentumokban is megfogalmazott politikáját, amely tűzszünetre és béketárgyalásokra szólít fel. Kína azonban csak akkor vállal aktívabb szerepet, ha sikerének esélye közel bizonyos. Értékelésük szerint jelenleg ez nem áll fenn.

5. Ami az Egyesült Államokat illeti, a NATO-csúcstalálkozón és a Trump elnökkel folytatott megbeszéléseim során azt tapasztaltam, hogy az Egyesült Államokat jelenleg erősen lefoglalja az elnökválasztási kampány. A hivatalban lévő elnök hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy versenyben maradjon. Nyilvánvaló, hogy nem képes megváltoztatni az USA jelenlegi háborúpárti politikáját, ezért nem várható el tőle, hogy egy új politikát kezdjen. Amint azt az elmúlt években már sokszor láthattuk, ezekben a helyzetekben a politikai vezetés nélküli bürokrácia a korábbi úton halad tovább.

6. A Trump elnökkel folytatott megbeszélésem során arra a következtetésre jutottam, hogy a külpolitika csak kis szerepet játszik a kampányában, amelyet a belpolitikai kérdések uralnak. Ezért a választásokig nem számíthatunk tőle békekezdeményezésre. Azt azonban biztosan állíthatom, hogy röviddel választási győzelme után nem vár majd a beiktatásáig, hanem azonnal kész lesz békeközvetítőként fellépni. Erre vonatkozóan részletes és biztos alapokon nyugvó tervei vannak.

7.  Biztos meggyőződésem, hogy Trump elnök győzelmének valószínűsíthető kimenetele esetén az USA és az EU közötti pénzügyi terhek aránya jelentősen megváltozik az EU hátrányára, amikor Ukrajna pénzügyi támogatásáról van szó.

8. Európai stratégiánk a transzatlanti egység nevében az USA háborúpárti politikáját másolta. Eddig nem volt szuverén és független európai stratégiánk vagy politikai cselekvési tervünk. Javaslom, hogy vitassuk meg, hogy a jövőben ésszerű-e ennek a politikának a folytatása. A jelenlegi helyzetben egy erős erkölcsi és racionális alapokon nyugvó lehetőséget találhatunk arra, hogy új fejezetet kezdjünk politikánkban. Ebben az új fejezetben erőfeszítéseket tehetnénk a feszültségek csökkentésére és/vagy megteremthetnénk a feltételeket egy ideiglenes tűzszünethez és/vagy béketárgyalások megkezdéséhez.

9. Javaslom, hogy kezdeményezzünk vitát a következő javaslatokról:

a. kezdeményezés, hogy Kínával magas szintű politikai tárgyalásokat folytassunk a következő békekonferencia módozatairól;

b. az Ukrajnával való jelenlegi magas szintű politikai kapcsolatok fenntartása mellett a közvetlen diplomáciai kommunikációs vonalak újranyitása Oroszországgal, és az ilyen közvetlen kapcsolatok rehabilitálása a politikai kommunikációnkban;

c. összehangolt politikai offenzíva indítása a Globális Dél felé, amelynek jóindulatát elvesztettük az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontunk vonatkozásában, ami a transzatlanti közösség globális elszigetelődéséhez vezetett.

10. Remélem, hogy jelentéseim és javaslataim hasznos hozzájárulásnak bizonyulhatnak az esetleges javaslatokhoz és kezdeményezésekhez, amelyeket Ön egy megfelelő alkalommal és megfelelő formában az EU vezetői elé terjeszt.”

Orbán Viktor a jelentést a miniszterelnok.hu oldalon tette közzé.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.