Politika

Orbán Viktor békemissziójától és a soros elnökségtől retteg a háborúpárti Brüsszel

Orbán Viktor békemissziójától és a soros elnökségtől retteg a háborúpárti Brüsszel

2024. július 10., szerda
Orbán Viktor békemissziójától és a soros elnökségtől retteg a háborúpárti Brüsszel

Kevesebb, mint két hete kezdődött el a magyar soros elnökség, de már most számtalan akadállyal néz szembe a brüsszeli vezetők részéről, akik foggal-körömmel küzdenek, hogy megakadályozzák azt.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Nem telik el olyan nap, hogy ne ütközne akadályba a soros magyar elnökség a július elsejei kezdete óta. A háborúpárti brüsszeli politikusoknak nem tetszik, hogy Orbán Viktor a béke üzenetét viszi, akárhova utazik, hiszen az teljesen ellentmond a háborús propagandájuknak. Egyes források szerint az újraválasztására váró Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „rendkívül elégedetlen” Orbán Viktor békemissziójával - írja a Magyar Nemzet.

Von der Leyen fuldoklik a dühtől, amiért a magyar miniszterelnök a párbeszéd és a béke üzenetét hordozza, tehát az Európai Unió harcias hisztériájának az ellenkezőjét

– jelentette ki Florian Philippot, a francia Hazafiak párt vezetője. Hozzátette, Franciaországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból, amit ő egyszerűen csak hadigépezetnek tart.

Ez lehet az oka annak, hogy az Európai Bizottság egyetlen képviselője sem jelent meg a Magyarország által szervezett miniszteri találkozón. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter újságírói kérdésre elárulta, nem tudja, miért nem jelent meg senki a bizottságtól, de a magyar kormány mindenkit meghívott, és az ajtó nyitva állt.

Így már az sem meglepő, hogy igazából arra készül Brüsszel, hogy elvegye Magyarországtól az Európai Unió soros elnökségét. 

 

A Politico szerint  az uniós nagykövetek a mai találkozójukon vitatják meg a magyar miniszterelnök legutóbbi utazásait, ami az első jele annak, hogy az uniós tisztviselők a nyilvános elítélések mellett konkrét lépéseken gondolkodnak, amelyeket meghozhatnak Budapest elnökségének visszaszorítása érdekében. Egyes források szerint Németország és a Baltikum, más országok szerint Lengyelország követeli ezt, mivel úgy gondolják, hogy a magyar kormányfő tárgyalásai elvonják a figyelmet a fő fókuszról, ami véleményük szerint Ukrajna győzelme, valamint EU- és NATO-tagsága.

Bár a magyar kormány tagjai többször is hangsúlyozták, Orbán Viktor soros elnökként, de nem az Európai Unió nevében vett részt békemisszióján. 

Maga a brüsszeli hírportál is vonakodik elismerni, hogy a békemisszió vezethet el az orosz–ukrán háború végéhez, a brüsszeli lap ehelyett gúnyolódik a magyar miniszterelnök béketörekvésein: Orbán Viktort konkrétan egy metamfetaminos macskához hasonlította.

Ám, a soros elnökséggel nem állnának meg a brüsszeli vezetők, a német Bild lapban megjelent véleménycikk szerzője szerint a kormányfőt a washingtoni NATO-csúcsra sem kellett volna beengedni, mert titkos információkat osztana meg Moszkvával.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.